Muziekweb: Voeding

26 okt 2018

Muziekweb: Voeding

In november is het tijd voor Nederland Leest, dat dit jaar in het teken van voeding staat. Zet je tanden in deze overheerlijke playlist vol voedzame muziek van Muziekweb. 

Ze zeggen wel eens dat liefde door de maag gaat. Maar muziek gaat dat overduidelijk ook. Deze hongerige artiesten maakten allemaal liedjes waarin eten centraal staat. Tijdens de maand november staat Nederland Leest in het teken van voeding. Muziekweb spitte daarom door de Schijf van Vijf en probeerde een gebalanceerde portie muziek voor u klaar te maken.

Home grown recipe – Beans & Fatback
Voor het muzikale project Beans & Fatback van Onno Smit nodigde hij zijn bevriende artiesten uit en in ruil voor hun medewerking zou Smit uitgebreid voor ze koken. Daar zeiden o.a. Tim Knol, Jet Stevens en Daniel Rose geen nee tegen. Uiteindelijk werd de cd ook vergezeld met een receptenboek waarin de gerechten van Smit staan.

Het pizzalied – André van Duin
Een pizza kun je zelf maken of bestellen. Als je voor die laatste optie kiest, komt André van Duin hem bij je bezorgen. Hij maakte een lied over deze ronde schijf met kaas en veel tomaten.

MacArthur park – Donna Summer
Voedselverspilling, het is nog steeds een issue. In dit tragische nummer van Donna Summer komt een versgebakken taart aan zijn einde omdat hij buiten in de regen blijft staan. De groene frosting druipt er troosteloos vanaf. Tot overmaat van ramp is Summer het recept ook nog eens kwijt.

Vitamin – Kraftwerk
Vitaminen, je hebt ze nodig. A, B, C en ga zo maar door. Je haalt ze uit een sinaasappel, of uit zonlicht. Kraftwerk maakte er een lied over en vertellen je waar je deze micronutriënten kunt vinden.

Scoville – Vegetable Orchestra
Het Oostenrijkse Vegetable Orchestra weet misschien wel het beste muziek met eten te combineren. Zij maken instrumenten van verse groenten. Zo kun je in hun muziek courgettetrompetten en radijsfluiten terug herkennen. Na elk optreden maken ze soep van hun instrumenten. De titel van dit liedje verwijst naar de schaal van Scoville. Deze geeft de heetheid van pepers aan.

Skin cracker – Simian Mobile Disco
Het Britse duo Simian Mobile Disco maakte een hele cd die vol staat met wereldse delicatessen. Wat dacht je van het 1000-jarige ei uit China? Of aspic: in gelatine omhulde etenswaren zoals kip en groenten. Deze ‘skin cracker’ is een traditioneel Indonesische snack waarbij het zachte deel van de huid van een koe of buffel zolang wordt gedroogd tot ‘ie helemaal knapperig is.

Froot – Marina & The Diamonds
Fruit is gezond, het zit boordevol vitaminen en het is lekker zoet. Mariana Diamandis vergelijkt zichzelf in dit nummer met druiven en pruimen. Rijp om sap van te persen of wijn van te maken.

Souvlaki space station – Slowdive
Met Slowdive belanden we in de Griekse keuken. De titel van het album Souvlaki komt van een sketch van The Jerky Boys. Zij maakten een dubbelzinnige grap over het eten van deze vleesspies. Dat de band wel van Griekse gerechten houdt is duidelijk, op de bonus cd van Souvlaki staat namelijk een nummer dat Moussaka Chaos heet.

Meat is murder - The Smiths
Minder fan van vlees waren The Smiths. In het titelnummer van dit album staat de hersenloze consumptie van vlees centraal. Volgens zanger Morrissey staat vlees eten gelijk aan moord. Op zijn elfde ging hij net als zijn moeder vegetarisch eten. Tegenwoordig is hij veganist – net als Moby – en waar Morrissey optreedt, vraagt hij de organisatoren om die dag geen vlees te bereiden of te verkopen.

Jerk ribs - Kelis
Overduidelijk geen vegetariër is Kelis. Op haar album Food vernoemt ze met alle liefde nummers naar verschillende gerechten, zoals deze plakkerige ribbetjes. Eerder bracht zij ook al de hoofden van alle jongens op hol met haar overheerlijke milkshake.

Buttered popcorn – The Supremes
Echt een gezonde eetgewoonte houdt het vriendje waar The Supremes over zingen er niet op na. Hij eet het liefst kleverige, beboterde, zoute popcorn als ontbijt, lunch én diner. Wel lekker, maar niet erg goed voor het cholesterol.

We have candy – Die Antwoord
Kinderen zijn dol op snoep, maar de muziek van het Zuid-Afrikaanse duo Die Antwoord is niet bepaald voor kinderoren bestemd. Bovendien verkiest Ninja koffie boven snoep. Uit dit nummer blijkt dat hij en Yolandi Visser er zelfs kannibalistische neigingen op nahouden… creepy!

Sushi and baklava – Fatima Yamaha
We nemen een kijkje in de fusion cuisine, de keuken die verschillende eetculturen combineert. Hier serveert Bas Bron van De Jeugd van Tegenwoordig onder zijn alias Fatima Yamaha een combinatie van de Japanse en Turkse keuken.

#1 – Animal Collective
De heren van Animal Collective gingen voor hun album Strawberry Jam voor een synesthetische aanpak. Toen zanger en drummer Panda Bear in Griekenland voor een show was, en daar brood met aardbeienjam als ontbijt kreeg, wilde hij een album maken dat klonk zoals deze jam eruitzag. Het glinsterende en sprankelende #1 weet dit goed te vangen.

Home cooking – Tony Allen
Er gaat niks boven een verrukkelijke zelfgemaakte maaltijd. In dit funky nummer geeft de voormalig drummer uit de band van Fela Kuti een pleidooi voor het kokkerellen in de eigen keuken. Weg met junkfood!

Bangers and mash – Sophia Loren, Peter Sellers
Het Britse gerecht ‘bangers and mash’ komt misschien nog wel het dichts in de buurt van een Hollands AVG’tje. Het gaat om worstjes met aardappelpuree en soms worden er erwten bij geserveerd. Deze simpele, maar smakelijke kost is de titel van dit duet waarin Sophia Loren en Peter Sellers met elkaar kibbelen over de Britse en Italiaanse keuken.

Samenstelling: Jasper van Quekelberghe
Illustratie: Judith de Rond

Dionne Schouwstra

1000 Resterende tekens