Minimalisme: 5 tips om vandaag mee te beginnen

24 sept 2018

Minimalisme: 5 tips om vandaag mee te beginnen

In een tijd waarin spullen én informatie je om de oren vliegen, is het verstandig soms even terug te keren naar de basis. Minimaliseren is dan een uitkomst. Maar waar begin je? We geven je 5 tips.

1. Stop spullen in verhuisdozen

Twijfel je of je bepaalde spullen weg moet gooien? Stop ze dan in een verhuisdoos en zet ze ergens uit het zicht. Heb je ze na een paar maanden niet gemist, dan kun je ze met een gerust hart weggooien.

2. Stel jezelf de vraag: heb ik hier plezier van?

Deze tip komt van de Japanse opruim-goeroe Marie Kondo. Volgens haar is gelukkig zijn het ultieme doel van opruimen. Daarom loont het de moeite om kritisch te kijken naar de spullen die je bezit en bij alle de vraag te stellen: word ik hier blij van? Als het antwoord nee is, ga dan zo snel mogelijk op zoek naar een prullenbak.

3. Lees boeken

We zouden niet van de bibliotheek zijn, als we je niet een paar boekentips zouden geven. Dennis Storm en Jelle Derckx, die op 26 september in het Bibliotheektheater staan met een avond over minimalisme, schreven er beiden een boek over. Derckx, oprichter van de website GROWTHINKERS schreef Verlangen naar Minder, een persoonlijk verhaal over hoe minimalisme zijn leven veranderde. Storm, die je misschien nog kent als presentator van BNN, geeft in Weg ermee zijn visie op minimalisme: thuis leven alsof je op reis bent. Op onze blog vind je reviews over zowel Verlangen naar minder als Weg ermee.

4. Kijk de video over boeken en minimalisme op ons YouTube-kanaal

We hadden het zojuist al even over Jelle Derckx. Met hem maakten we een video over minimalisme en boeken. Jelle vertelt daarin over zijn eigen boek, het belang van boeken en hij geeft tips voor als je meer wilt lezen over minimalisme. Als je toch op ons YouTube-kanaal bent, vergeet dan niet je even te abonneren. Regelmatig plaatsen we nieuwe video's en verzamelen we video's van anderen in onze afspeellijsten (zie bijvoorbeeld onze twee afspeellijsten over minimalisme: eentje met Nederlandse video's, de ander met Engelstalige video's).

5. Doe je boeken weg

Het lijkt misschien tegenstrijdig na onze vorige tips, maar overweeg zoveel mogelijk boeken de deur uit te doen. Zelf deed ik het ook vorig jaar (ik ging terug van drie grote boekenkasten naar één smalle) en nog steeds heb ik er geen spijt van. Bijna alle boeken heb je óf al eens gelezen (en waarom zou je ze dan nog bewaren?) of - laten we eerlijk zijn - ga je nooit meer lezen. En mocht je nu toch eens een boek opnieuw willen lezen, dikke kans dat je deze kunt vinden bij je lokale bibliotheek.

Dennis Kemperman

Sinds 2015 ben ik redacteur en contentspecialist bij Bibliotheek Rotterdam. Daar hou ik me bezig met de website en social media. Ik blog over zo'n beetje alles wat er in onze bibliotheek gebeurt.

1000 Resterende tekens