Kom erbij! Een terugblik op de inspiratiebijeenkomst Kinderboekenweek 2018

13 sept 2018

Kom erbij! Een terugblik op de inspiratiebijeenkomst Kinderboekenweek 2018

Woensdag 5 september stroomde de foyer van het bibliotheektheater vol met leerkrachten uit het basisonderwijs en het speciaal onderwijs. Zij kwamen naar de bibliotheek om inspiratie op te doen voor de Kinderboekenweek 2018.  

In het theater worden de bezoekers verwelkomt door Kinderen voor Kinderen, die Kom erbij! zingen, het lied dat speciaal geschreven werd voor de Kinderboekenweek 2018 door Edward van de Vendel. De middag start met een boeiende lezing van Anna Woltz met de titel ‘Verzonnen vrienden’. In de 22 boeken die Gouden Griffel-winnares Anna Woltz op haar naam heeft staan, speelt vriendschap altijd een grote rol. Ze begint met haar verbazing uit te spreken, nu zij zich als jonge moeder oriënteert op scholen om haar zoontje in te schrijven. “Hoe kan het dat er nu nog scholen zijn waar geen beleid op lezen is. Of lezen als een asociale bezigheid wordt gezien!?!”

Anna begon als kind al met verhaaltjes schrijven, maar in de vierde klas van de middelbare school begon zij met publiceren: een column in de Volkskrant. Enigszins naïef schreef zij over het leven op school. Wat Anna in deze periode heeft geleerd, is dat verhalen niet ten koste mogen gaan vriendschappen en de mensen om je heen.

foto Anna boeken 2

Boeken die Anna vroeger zelf graag las, waren toen al klassiekers, zoals Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren; De kleine lord en De geheime tuin van Frances Hodgson Burnett; De spoorwegkinderen van E. Nesbit; Onder moeders vleugels van Louisa May Alcott en Anne van het Groene Huis van L.M. Montgomery. Deze laatste titel is voor de liefhebbers nu ook als serie te bekijken op Netflix. Ook titels van Anna Woltz zijn en worden verfilmd! GIPS wordt vanaf 6 december als kerstserie uitgezonden op NPO Zapp en is de openingsfilm van het Cinekidfestival. Leuk om in de klas het boek en de verfilming met elkaar te vergelijken. Mijn bijzonder rare week met Tess wordt nu verfilmd, inclusief een lesbrief. Dit boek is nu in zestien talen verschenen. Anna laat ons de diverse kaften zien; bijzonder om te zien wat een kaft met een boek doet.

Anna waarschuwt: ga in de Kinderboekenweek niet alleen maar dingen doen rondom het thema (op het internet vind je genoeg leuke activiteiten en knutseltips), maar ga vooral met boeken aan de slag! Praat over boeken, lees voor en laat kinderen veel lezen. Je mag ook gewoon genieten van boeken en je verliezen in een boek; met zijn allen luisteren naar een mooi verhaal en daarna napraten. Lezen is zeker geen asociale bezigheid!In de pauze had iedereen tijd om de stands te bezoeken, om posters en flyers mee te nemen rondom de Kinderboekenweek of geïnformeerd te worden over de E-book Challenge. Kinderboekwinkel De Kleine Kapitein was ook weer met een goed gevulde kraam aanwezig. Schrijfsters Marlies Verhelst en Anna Woltz namen daar plaats om hun boeken te signeren. Wat stond er een rij! Na de pauze waren er verschillende keuzeworkshops. 

Bij de inspiratieworkshop 'Filosoferen tijdens de Kinderboekenweek' onderzochten we samen met Judith Wagensveld het thema vriendschap. Aan de hand van prentenboeken, jeugdboeken en gedichten benaderden we het onderwerp uit verschillende invalshoeken: Wat betekent vriendschap? Hoe maak je vrienden? Wie zijn onze vrienden en waarom? Kunnen we vrienden zijn met mensen die heel anders zijn dan wijzelf? Mogen we bij vrienden onszelf zijn? De deelnemers oefenden met een filosofisch gesprek en werden uitgenodigd om aan de hand van het lesmateriaal op www.filosoferenopschool.nl zelf aan de slag te gaan in de klas.

Anna Woltz beloofde het tijdens haar lezing al, tijdens haar workshop zou ze veel praktische tips geven. En dat deed ze ook! Zo gaf ze als tip om een Kinderboekenweekkrant te maken: een krant met recensies, interviews en natuurlijk boekentips. Een andere tip is het maken van een vriendenboekje. Vul de bladzijden van dit boekje in vanuit de hoofdpersoon van je boek. Hoeveel broertjes en zusjes heeft deze en wat zou zijn of haar droombaan zijn? Natuurlijk gaf ze ook tips over haar eigen boeken ‘Zondag, maandag, sterrendag’ en ‘Evi, Nick en ik’. Door stukjes uit deze boeken voor te lezen, komt de discussie over vriendschap meteen op gang en zo sluiten deze boeken perfect aan op het thema van de Kinderboekenweek.

Marlies Verhelst, kinderboekenauteur en Schoolschrijver, vertelt over haar eigen schrijverschap en een aantal series en uitgeverijen die gericht zijn op kinderen in het S(B)O. Zo schreef zij Oog in oog, een deel uit de Troef-reeks. De boeken in deze reeks zijn geschreven voor taalzwakke lezers, onder andere voor dove jongeren. In deze boeken worden bijvoorbeeld weinig of geen abstracte begrippen gebruikt. Marlies heeft een prentenboek gemaakt dat door Lemniscaat is uitgegeven: Feestmaal voor de koning. Van dit boek is ook een handgemaakte tactiele versie te koop voor blinden en slechtzienden. Zij heeft Tranen om Stippie geschreven voor de Zoeklicht Dyslexie serie van Zwijsen voor dyslectische kinderen vanaf groep 4 . Een serie waarin o.a. moeilijke woorden op uitklappagina’s worden uitgelegd en de hoofdpersonen altijd zijn geïllustreerd.
Uitgeverij Graviant heeft een ruime keuze in boeken en leermiddelen op het gebied van autisme. Boeken, zoals De drakendokter, zijn een brug tussen één verhaal op een dag naar een langer verhaal op meerdere momenten. Tot slot demonstreert Marlies hoe je heel eenvoudig in het speciaal onderwijs met poëzie aan de slag kan.

illu stapel boeken 2018

Daniel Albering van kinderboekwinkel de Kleine Kapitein liet de verschillende bekroonde boeken de revue passeren en besprak de boeken die bij het thema Vriendschap aansluiten. Welke boeken mogen echt niet ontbreken in jullie schoolcollectie?

Met een hoofd vol ideeën en mooie boekentips ging iedereen weer naar buiten. En nu aftellen naar 3 oktober, voor de opening van weer een geweldige Kinderboekenweek! Bekijk hier nog een korte videoimpressie van deze middag of bekijk de foto's.

Els Zeedijk

1000 Resterende tekens