Bobby McFerrin laat het publiek pentatonisch zingen

15 aug 2018

Bobby McFerrin laat het publiek pentatonisch zingen

John Valk vertelt in deze blog over de pentatonische toonladder en laat zien hoe krachtig deze toonladder is door te verwijzen naar Bobby McFerrin.

Een normale toonladder bevat 7 basistonen waarmee je een melodie kunt maken. Als je daar de 4e en 7e toon weghaalt houd je de pentatonische toonladder over. Een pentatonische toonladder bestaat dus uit vijf noten. Vele culturen (Chinees,Keltisch) gebruiken in hun muzikale uitingen pentatoniek. En je komt het ook tegen in muzikale genres als de blues. Ook klassieke muziek kan pentatonische elementen bevatten, luister bijvoorbeeld naar de melodie van 'Morgenstimmung' uit de 'Peer Gynt Suite' van Edvard Grieg:

Ook veel kinderliedjes zijn gebaseerd op pentatoniek. En in jazzimprovisaties wordt ook vaak gebruik gemaakt van pentatoniek.

Kijk en luister naar een 'normale toonladder' en vervolgens, met weglating van de 4e en de 7e toon, naar een pentatonische toonladder. Als je de 6e toon onderaan plaatst, ontstaat een pentatonische mineurtoonladder. De tonen van deze mineurvariant zie je terug in de blues.

Bobby McFerrin sleept je op onnavolgbare wijze mee in de kracht van pentatoniek :

Bibliotheek Rotterdam beschikt over vele bladmuziekbundels met informatie en praktische oefeningen rond de pentatonische toonladder, waaronder Inside improvisations series vol.2: pentatonics door Jerry Bergonzi.

John Valk

1000 Resterende tekens