5 tips om minder papieren boeken te kopen!

17 mei 2018

5 tips om minder papieren boeken te kopen!

Heb jij je voorgenomen om minder boeken te kopen? In deze blog geef ik je vijf tips om dit voornemen vol te houden.

Vorig jaar schreef mijn collega Dennis een blog over het wegdoen van zijn boeken. Hij ging verhuizen, zag het niet zitten om al zijn boeken mee te sjouwen en besloot samen met zijn vriendin het merendeel van hun boekenverzameling weg te doen. Het resultaat: minder spullen om te verhuizen én een minimalistische start in het nieuwe huis. Minder boeken, maar meer ruimte voor echt waardevolle spullen.

Als overtuigd koper van boeken kon ik hier met mijn hoofd niet bij. Wie doet er nou al zijn boeken weg? Hoe moet je dan ooit je eigen bibliotheek vullen? Ik was, ook na het lezen van zijn blog, niet van plan om ook maar een van mijn pareltjes weg te doen. Ik heb zelfs een boek van Dennis overgenomen, The Alchemist van Paulo Coelho, die ik nog steeds niet heb gelezen.

Maar toen gaf ik mezelf een e-reader cadeau én ging ik een paar maanden later verhuizen naar een ieniemienie studio. Je raadt het al: mijn mening over het kopen en verzamelen van boeken veranderde langzaam. In mijn nieuwe huis had ik helemaal geen ruimte voor mijn hele verzameling, een derde van de boeken in mijn kast lagen al jaren te wachten om gelezen te worden en bovendien kwam ik er net als Dennis achter dat boeken redelijk zwaar en lastig te verhuizen zijn. Het moment was daar: ik moest afscheid nemen van een gedeelte van mijn boekenverzameling. Inmiddels heb ik een kleine selectie boeken meegenomen naar mijn studio en staat de rest veilig op de zolder van mijn ouderlijk huis -- ik heb er dus nog niet helemaal afstand van gedaan. Stap voor stap. En eigenlijk bevalt het mij wel om minder papieren boeken te hebben. Als iemand die altijd overal (te)veel over nadenkt en altijd druk is in haar hoofd, begin ik een rustige omgeving steeds meer te waarderen. Noem het volwassen worden, noem het trendgevoelig, maar ik vind dat minimalisme wel wat. En minder papieren boeken past hier natuurlijk prima bij.

Gelukkig betekent afstand nemen van fysieke boeken niet dat je helemaal niet meer kunt lezen. Er zijn genoeg manieren om je dagelijkse/wekelijkse/maandelijkse/jaarlijkse portie literatuur binnen te krijgen zonder dat je daar een papieren boek voor hoeft te kopen. Ik heb vijf manieren voor je op een rijtje gezet:

1. Lees een e-book
    Het e-book wordt vaak vergeleken met het papieren boek. De een vindt het ideaal dat er geen zware boeken mee hoeven op vakantie en geniet met volle teugen van de e-reader, de ander hecht veel waarde aan de fysieke aspecten van het papieren boek (de geur, navigatie en simpelweg de grip bijvoorbeeld) en ziet de e-reader als vijand. Mijn gevoel is dat je vooral zelf moet weten wat je fijner vindt lezen. Een e-book heeft echter wel wat voordelen die vooral helpen als je minder boeken wilt kopen: een e-book neemt minder ruimte in, is vaak goedkoper dan papieren boeken en je kunt e-books ook gemakkelijk lenen via de bibliotheek (gratis als je een abonnement hebt!).
  2. Luister naar een luisterboek
    Vind je het moeilijk om tijd vrij te maken voor het lezen van een boek? Probeer eens een luisterboek! Ik was zelf niet echt fan van luisterboeken omdat ik het moeilijk vond mijn aandacht bij het verhaal te houden, maar nu ik naar Birk van Jaap Robben heb geluisterd (een lees- en luistertip!), ben ik toch een fan geworden. Luisterboeken zijn ideaal voor de ‘verloren’ momentjes; als je in de trein zit, de afwas aan het doen bent of gewoon even naar buiten staart. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat ze geen ruimte innemen. Ben je abonnee van Bibliotheek Rotterdam? Download dan de LuisterBieb-app en je luistert gratis!
  3. Leen je boeken bij de bibliotheek!
    De bibliotheek. Een plek vol met oude, nieuwe, bijzondere en doodnormale boeken die je gemakkelijk kunt lenen. Ideaal voor iedereen die geen papieren boeken meer wil/kan kopen en toch een echt boek in zijn of haar handen wil voelen. Daarnaast kun je tegenwoordig met een abonnement van de bibliotheek ook luisterboeken en e-books lenen. De bibliotheek geeft je dus eigenlijk drie manieren om minder papieren boeken te kopen. Ideaal!
  4. Fiets eens langs een minibieb
    Als je wel eens door de stad loopt of fiets ben je ongetwijfeld bekend met de minibiebs. Je ziet ze namelijk overal; kleine kastjes vol boeken die je mee mag nemen in ruil voor een ander boek. Ideaal als je wat van je eigen collectie weg wilt doen of minder papieren boeken wilt kopen. Is het boek uit? Dan breng je het gewoon weer naar een andere minibieb! Op deze manier beleven meerdere mensen plezier aan een boek en hoef je zelf geen geld meer uit te geven als je een nieuw boek wilt lezen.
  5. Ruil boeken met vrienden, familie en collega’s
    Zoek het eens dichter bij huis en ruil boeken met je vrienden, familie of collega’s! Misschien hebben zij wel een verborgen parel in hun verzameling. Of raadt je oom een goed boek aan dat je zelf nooit zou uitkiezen. Heb je je boek uit? Praat erover met degene van wie je het boek hebt geleend en begin zo je eigen boekenclub!
Dionne Schouwstra

1000 Resterende tekens