Kindvriendelijke zoekmachines, een overzicht

22 mei 2018

Kindvriendelijke zoekmachines, een overzicht

Het internet is niet altijd even kindvriendelijk. Mediacoach John zet in deze blog daarom alle kindvriendelijke zoekmachines op een rijtje.

Uit de praktijk blijkt dat kinderen tijdens het zoeken naar relevante informatie op het internet, bijvoorbeeld op school, regelmatig vastlopen. Dit vergt vaak extra begeleiding van leerkrachten. Om de leerkrachten hierin te ondersteunen is Jouwzoekmachine.nl een aantal jaar geleden begonnen met een kindvriendelijke zoekmachine. WizeNoze, het bedrijf achter jouwzoekmachine.nl beroept zich erop dat deze zoekmachine de enige is die onderkent dat de jeugd een brede doelgroep is met verschillende niveaus. Zoekresultaten kun je van tevoren al instellen op het leeftijdsniveau van het kind.

Naast jouwzoekmachine.nl  kun je kinderen ook gebruik laten maken van onderstaande zoekmachines en websites, die het kinderen ook gemakkelijker moeten maken relevante informatie voor een opdracht of werkstuk te vinden. Daarbij varieert de opbouw van louter zoekmachines (meestal gebouwd op Google Custom Search) tot zoekmachines die met een didactische en instructief sausje overgoten zijn. Sleutelwoorden in de opzet zijn meestal 'betrouwbaarheid', 'toegankelijkheid', 'begrijpelijkheid' en 'veiligheid'.

Een aantal kindvriendelijke zoekmachines op een rijtje:

• Webdetective wordt vanuit de openbare bibliotheek aangeboden. Hier leren kinderen spelenderwijs hoe je informatie via internet moet opzoeken, hoe je bronnen kunt controleren op betrouwbaarhei en hoe je het optimale uit Google haalt.
    Het is bestemd voor een brede doelgroep, van leerlingen uit de bovenbouw primair onderwijs tot MBO. Meer informatie over deze zoekmachine op Mediawijzet.net
  • Zoekmachine 8-12  is bestemd voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Alles wat je zoekt is rond één zoekvenster te vinden. Een manier van handig zoeken naar begrijpelijke informatie en surfen langs interessante kindersites. De zoekmachine zoekt steeds op de sites die bij een rubriek horen.
  • Netwijs kent zowel onderdelen die bestemd zijn voor leerkrachten met betrekking op onder andere 435 onderdelen, direct toe te passen digitale wereldoriëntatielessen, als een eigen omgeving voor leerlingen met een kindvriendelijke zoekmachine. Daar vinden ze digitaal speel- en leermateriaal en leerkrachten kunnen er ook lessen voor hen klaarzetten. De redactie houdt bij welke zoektermen geen resultaten opleveren. Meer informatie op de blog van Netwijs en Heutink-ict.nl. Bekijk hieronder een filmpje over Netwijs:

• Meestersipke is gebouwd op YurlsKiddiesearch is net zoals Koekjeltjes, Dat bedoel ik en Oyáni: Zoekmachine 4 kids – WNF  gebouwd op Google Custom Search, een gratis te gebruiken applicatie van Google, waarbij je een zoekmachine kunt samenstellen op basis van vooraf geselecteerde websites.
  • De website van de Bibliotheek  helpt op de werkstukpagina leerlingen op weg in het zoeken van betrouwbare informatie voor een werkstuk of spreekbeurt. Je kunt hier als leerling informatie putten uit bijna 200 onderwerpen.  Andere zoekmachines die de Bibliotheek aanbiedt zijn Jeugdbieb en Kids Bieb.Jeugdbieb is bestemd voor kinderen uit de bovenbouw van het primair onderwijs en  verwijst onder andere naar vragen van Willem Wever, naar filmpjes van Schooltv-beeldbank en afleveringen van het Klokhuis. Via Kidsbieb kun je tegelijkertijd zoeken in onder andere Davindi, Schoolbieb, maar ook in de bibliotheekcatalogus naar boeken over een bepaald onderwerp. Of deze helemaal up to date is, daar heb ik mijn twijfels over.

Links:

John Valk