Dionne leest: boek 5-8

05 apr 2018

Dionne leest: boek 5-8

Webredacteur en boekenliefhebber Dionne deelt hier regelmatig haar boekentips. In deze blog bespreekt ze de boeken die ze heeft gelezen in maart. 

In mijn vorige blog besprak ik de eerst vier boeken die ik in 2018 heb gelezen: twee romans, een non-fictieboek en een prentenboek. Van de vier boeken die ik sindsdien heb gelezen valt niet één boek binnen de categorie 'fictie'. En dat is opvallend. Voor mij dan. Sinds ik op Goodreads serieus bijhoud welke boeken ik lees, merk ik dat ik steeds meer non-fictie ben gaan lezen. Een paar jaar geleden zou ik al zijn afgehaakt als ik alleen maar een quasiwetenschappelijke term tegenkwam in een boek — misschien omdat ik voor mijn studie al genoeg wetenschappelijk leesvoer moest verwerken. Maar sinds ik niet meer studeer vind ik het juist fijn om meer te leren over onderwerpen waar ik weinig van weet, of om mezelf meer te verdiepen in een onderwerp dat ik al interessant vind — misschien omdat ik het studeren soms best wel mis. De boeken die ik in deze blog bespreek zijn geen zware kost en lezen makkelijk weg, maar toch heb ik wel het idee dat ik er iets van heb geleerd. 

5. Chimamanda Ngozi Adichie - We should all be feminists (We moeten allemaal feminist zijn)
Dit boek haalde in 2015 het nieuws toen een organisatie in Zweden aangaf het boek aan alle 16-jarige Zweedse scholieren te schenken. Op deze manier willen ze 'feminisme' en 'gender' bespreekbaar maken op scholen zodat jongeren eerder bewust worden van maatschappelijk bepaalde rollen. Chimamanda Ngozi Adichie probeert in haar essay hetzelfde te bereiken. In We should all be feminists beargumenteert ze dat we allemaal vastzitten in een ouderwets gedachtenpatroon waarin de vrouw onderdanig is aan de man. Als we een maatschappij willen waarin mannen en vrouwen gelijk zijn, moeten we daarom beginnen bij de jeugd omdat zij nog niet vastzitten in een bepaalde manier van denken. Het woord 'feminisme' verwijst volgens Adichie dan ook niet naar een vrouw die mannen haat, zich niet scheert en geen make-up draagt, maar juist naar iemand (man of vrouw) die niet kijkt naar gender, maar naar het karakter en de talenten van een persoon. Het essay is echt de moeite waard en maakt je weer bewust van de bekrompen ideëen achter de meest normale dingen. In 2012 sprak Adichie ook over dit onderwerp tijdens TEDxEuston

Afbeeldingsresultaat voor the world around 19006. Jurgen Sorges - The world around 1900
Ik kan enorm genieten van geschiedenis, (oude) fotografie en de beginjaren van de twintigste eeuw. Dit boek was dan ook een regelrechte hit. Aangezien dit een fotoboek is kan ik mij voorstellen dat je denkt: 'Maar dat telt niet!'. En dat snap ik helemaal, maar in dit fotoboek staat ook voldoende tekst. En ik beloof je dat ik alles heb gelezen. En daarnaast heb ik alle foto's — van de flanerende elite in Marseille tot de ontspannende elite in een niet nader genoemd park — tot in detail bestudeerd. Heerlijk! Ik vind het vooral mooi om te zien hoe verschillend en tegelijkertijd hetzelfde de jaren rond de twintigste eeuwwisseling en onze tijd zijn. De kleding verraadt dat het om een ver verleden gaat, maar net als nu maakten de samenleving grote veranderingen door. Van treinen, trams en auto's tot de uitvinding van fotografie: het waren stuk voor stuk ontwikkelingen die het wereldbeeld van de modernistische mens ingrijpend veranderde. Net zoals alle digitale ontwikkelingen ons leven nu ingrijpend veranderen. 

Afbeeldingsresultaat voor the sun and het flowers7. Rupi Kaur - The sun and her flowers
Ik kwam in de eerste maanden van 2018 alleen maar gedichten van Rupi Kaur tegen op social media. Best mooie gedichten die vaak ook wel even in mijn hoofd bleef hangen. Het is dan ook geen grote verrassing dat ik in een impulsieve bui het boek kocht en mee naar huis nam. Ik begon gelijk met lezen en had de bundel binnen een uur helemaal uit. Misschien was dit niet de beste manier om The sun and het flowers te lezen, want ik was niet bepaald onder de indruk. De gedichten die mij zo hadden aangesproken op Instagram waren niet meer zo sterk en ik kreeg al snel het gevoel dat alle gedichten op elkaar leken en dat alles vooral erg oppervlakkig en cliché was. Ondanks dit gevoel heb ik toch hier en daar een post-it heb geplakt bij een gedicht waar ik wel wat in zag. Mijn voornemen is nu om de bundel niet meer als geheel te lezen, maar af en toe even in te bladeren en langer na te denken over één gedicht. En dat is eigenlijk ook precies wat ik zo fijn vind aan gedichten. Gedichten maak je door je eigen interpretatie helemaal van jezelf en je kunt zo vaak van interpretatie of mening veranderen als je wilt. 

163209

8. Anders Nilsen and Cheryl Weaver - Don't go where I can't follow
Dit autobiografische boek is tegelijkertijd mooi en hartverscheurend. Anders Nilsen verteld door middel van brieven, foto's, tekeningen, korte notities en herinneringen, het verhaal van de relatie met zijn vriendin Cheryl. Ze ontmoeten elkaar in 2000, beleven samen van alles - zowel slechte en goede vakanties komen voorbij - en denken zelfs aan trouwen. Hun verhaal krijgt echter een andere wending als Cheryl in 2005 wordt gediagnosticeerd met kanker en eind 2005 overlijdt. Nilsen geeft een heel eerlijk beeld van de tijd na Cheryls dood; hij vertelt over de ongewone combinatie van intens verdriet en de alledaagsheid van het leven. De persoonlijke herinneringen aan zijn relatie en aan Cheryl zelf zorgen ervoor dat het boek niet alleen focust op het verdriet, maar juist ook het leven van Cheryl viert. Het boek van Nilsen is een prachtig eerbetoon aan het leven van Cheryl en hun tijd samen. Het boek eindigt met de brieven die Nilsen schreef in het begin van de relatie; de liefde voor Cheryl blijft voelbaar. 

Goodreads Reading Challenge
Ik probeer dit jaar 30 boeken te lezen en houd dit bij op boekenplatform Goodreads. Wil je weten welke boeken ik op mijn lijstje heb staan of welk boek ik aan het lezen ben? Kijk dan op mijn Goodreads-pagina. 

Dionne Schouwstra

1000 Resterende tekens