Muziekweb: Annie M.G. Schmidt

03 apr 2018

Muziekweb: Annie M.G. Schmidt

Op 20 mei 1911 werd verhalenvertelster Annie M.G. Schmidt geboren. Ter ere van haar leven wordt ieder jaar in mei de Annie M.G. Schmidt-week gevierd, binnen en buiten de muren van de bibliotheek. Muziekweb verzamelde vijf aansprekende liedjes, op teksten van Annie M.G. Schmidt. Wie wordt daar nou niet vrolijk van?
Ja Zuster, Nee Zuster behoort tot de bekendste werken van Annie M.G. Schmidt. De televisieserie liep tussen 1966 en 1968 en heeft een legendarische status. De liedjes uit het programma haalden zelfs de hitlijsten.
De man die zo heerlijk piano speelde op De Twips was componist Harry Bannink. Hij zette ruim 30 jaar lang de teksten van Schmidt op muziek. Zingen kon hij ook heel goed. Op zijn enige soloalbum Harry Bannink Zingt! (1999) zong hij allerlei liedjes die hij met Schmidt had gemaakt. Naast veel bekend materiaal, ook een obscuur versje als In 't land van Bellevu.
De versjes van Schmidt lenen zich heel goed voor kinderliedjes. Fay Lovsky vormde begin jaren 90 het hilarische gedicht Mevrouw Van Gelder om tot een muzikale sketch. De muzikante schreef de muziek speciaal voor een eerbetoon aan Schmidt.
In dezelfde periode had VOF de Kunst veel succes met een cd vol Schmidt-versjes. Dikkertje Dap was toen al decennia een evergreen. Het gedicht uit 1950 was door Paul Christiaan van Westerling rond 1956 op muziek gezet en door vele kinderkoren uitgevoerd.
Een andere componist die veel met Schmidt werkte, was Cor Lemaire. In de jaren 50 en 60 schreef de pianist mee aan haar radio- en tv-programma's. Ook maakte hij kinderliedjes, zoals het typische Een Kat Kan De Was Doen. Deze Schmidt-tekst uit duizenden werd gezongen door Hetty Blok, een Schmidt-vertolkster uit duizenden.

Dionne Schouwstra

1000 Resterende tekens