Grootste collectie bladmuziek van Europa weer toegankelijk

08 mrt 2018

Grootste collectie bladmuziek van Europa weer toegankelijk

De grootste collectie bladmuziek, te vinden bij de publieke omroep in Hilversum, werd in 2013 gesloten vanwege bezuinigingen. Bibliotheekmedewerkers Eric van Balkum en Jan Jaap Kassies hebben ervoor gezorgd dat de muziek vandaag de dag ondanks de sluiting nog steeds toegankelijk is.

De grootste collectie bladmuziek van Europa bevindt zich in Hilversum en is ondergebracht bij het Muziekcentrum van de publieke omroep. Vanwege bezuinigingen op de publieke omroepen in 2013 was de bibliotheek tot nu toe gesloten. De digitale collectie werd via de website muziekschatten.nl nog wel al die jaren in de lucht gehouden. Vooral dankzij de inzet van de destijds boventallig verklaarde bibliotheekmedewerkers Eric van Balkum en Jan Jaap Kassies kon de collectie behouden worden en nieuw leven worden ingeblazen.

Met een eenmalige subsidie kon het digitaliseringsproces weer worden opgepakt; de gemeente Hilversum draagt financieel bijom de collectie toegankelijk te maken en te houden. De vernieuwde website Muziekschatten.nl werd met een officiële openingshandeling onlangs gelanceerd. Wat betekent dit nu voor de muzikant? Via Muziekschatten.nl zijn op dit moment zo’n 600.000 items bladmuziek ontsloten, waarvan er zo’n 3500 inmiddels digitaal beschikbaar zijn. De website wordt de komende jaren nog verder uitgebouwd. Naar verwachting is in 2020 de gehele collectie gedigitaliseerd en toegankelijk via Muziekschatten.nl.

Wat maakt deze collectie zo bijzonder? Naast officiele uitgaven, klassiek en populair, tref je er orginele bladmuziek van Toon Hermans en Harry Bannink aan, vaak arrangementen voor radio ensembles, en ook muziek van moderne componisten als Hanns Eisler en Louis Andriessen en ook originele arrangementen van The Ramblers of het VARA Dansorkest.

Als je je ooit al eens had geregistreerd bij muziekschatten om digitale bladmuziek te kunnen inzien en downloaden moet je je opnieuw registreren als lid en een jaarlijkse bijdrage van € 20,-  voldoen voor servicekosten. Kom je bij een zoekactie bladmuziek tegen die nog niet digitaal beschikbaar is, kun je dit werk op afspraak komen bekijken.

Bron en meer informatie: Muziekschatten

Eerder gepubliceerd op deze blog:

John Valk

1000 Resterende tekens