Dionne leest: intro + boek 1-4

23 feb 2018

Dionne leest: intro + boek 1-4

Webredacteur en boekenliefhebber Dionne gaat hier voortaan haar boekentips delen. In deze blog stelt ze zich kort voor en bespreekt ze de boeken die ze tot nu toe in 2018 heeft gelezen. 

Als je goed zoekt, kom je op het wereldwijde web meerdere (boeken)blogs tegen met maar een artikel: een introductie. Grote kans dat ik een van die blogs ben begonnen. Onder allerlei psuedoniemen probeerde ik mijn liefde voor lezen en mijn journalistieke ambities te combineren. Helaas hield ik het nooit lang vol. De journalistieke ambities verdwenen dan ook snel, maar de interesse in literatuur bleef. En dus besloot ik Literatuurwetenschap te gaan studeren in Leiden. Ik las veel voor mijn studie en leerde tegelijkertijd alles over het vertellen en analyseren van verhalen. Ik ontdekte nieuwe stemmen en mijn blik op de wereld veranderde op een positieve manier. En zelfs met zoveel informatie over verhalen en alle technieken erachter, bleef lezen leuk. Nu ik elke dag omringd ben door boeken in de bibliotheek en mij bezig houd met het plaatsen en redigeren van content, leek het mij een goed idee om toch weer een boekenblog te beginnen. Gewoon om boekentips te delen en mijn mening te geven over wat ik heb gelezen. En ik beloof dat ik het nu wel langer volhoud!

Laat ik beginnen met het bespreken van de eerste vier boeken die ik dit jaar heb gelezen. Handig om te weten: ik lees afwisselend in het Nederlands en Engels. Als ik een boek in het Engels heb gelezen, vermeld ik waar mogelijk de Nederlandse titel. Als het boek te leen is in een van de vestigingen van Bibliotheek Rotterdam, voeg ik in de titel een link naar onze catalogus toe. Oké, daar gaan we:

How to stop time

1. Matt Haig - How to Stop Time 
Ik hou van de bibliotheek en leen graag een boek als ik klaar ben met werken, maar ik kan ook enorm genieten van rondsnuffelen in boekwinkels. Dit boek kocht ik toen ik moest wachten op de metro en besloot even de kiosk in te lopen. Ik had geen specifiek boek op het oog, maar wilde graag iets makkelijks en vermakelijks lezen. Even echt wegdromen in een boek. Mijn oog viel al snel op dit boek. Misschien vooral om de titel: hoe stop je de tijd? Een interessante vraag waar dit boek volgens de flaptekst een verfrissend antwoord op geeft. Het boek vertelt het verhaal van een vierhonderdjarige man die vanwege zijn onsterfelijkheid elke 8 jaar van identiteit moet veranderen. Je wordt meegenomen in zijn eeuwenlange verleden, komt erachter hoe hij onsterfelijk werd en waarom verliefd worden gevaarlijk is als je nooit zichtbaar ouder wordt. Ik heb How to Stop Time met veel plezier gelezen en het was zeker een boek waarin je kunt verdwalen. Een aanrader als je een beetje geschiedenis, een vleugje science fiction en een liefdesverhaal wel kunt waarderen.

Man vs. Mind2. Daniel Richardson - Man vs. Mind
Ook dit boek kocht ik bij de boekwinkel op het station. Ik heb de laatste jaren steeds meer interesse gekregen in de werking van het menselijk brein. Hoe communiceren je hersenen met je lichaam? Waarom reageren we op een bepaalde manier? En waar komen onze gedachten eigenlijk vandaan? Dit boek legt op een begrijpelijke manier uit hoe ons brein werkt. Met leuke tekeningen tussen de teksten snap je langzaamaan hoe die grijze brei in je schedel in elkaar zit. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het soms storend vond dat de auteur zich sceptisch uitlaat over de alfawetenschappen. Richardson is overduidelijk fan van cijfertjes en ziet geen toegevoegde waarde in andere vormen van onderzoek. Als echte geesteswetenschapper vond ik dat toch jammer. Verder is dit een prima boek om, op een niet al te moeilijke manier, meer te weten te komen over de werking van onze hersenen. Het boek geeft antwoord op leuke vragen en daarmee geeft het je ook genoeg leuke feitjes voor op een verjaardagsfeestje. 

 

Call me by your name

3. André Aciman - Call Me by Your Name (Noem me bij jouw naam)
De gelijknamige boekverfilming van Call Me by Your Name draait op dit moment in de bioscoop en is genomineerd voor meerdere Oscars. En dat komt zeker niet alleen door het geweldige acteerwerk (deze film is een echte must see!) maar ook door het geweldige verhaal en de prachtige zinnen die uit het boek komen. Normaal gesproken vind ik het boek beter dan de film - vooral omdat je in het boek veel meer informatie en een beter beeld krijgt van de gevoelens van de personages - maar Call Me by Your Name is een uitzondering. Na het zien van de film, wilde ik ook heel graag het boek lezen om vooral lekker lang van het verhaal te kunnen genieten. Maar het boek werd niet beter dan de film. Alleen het laatste hoofdstuk is bijzonder mooi, de andere stukken zijn prima. En dat is niet zozeer omdat het boek slecht is, helemaal niet, maar eerder omdat ik de film echt een meesterwerk vind. Ik wil niet teveel zeggen over het verhaal. Je moet het gewoon ervaren en ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen! Lees het boek en ga naar de film! 
 

92000000486608724. Dr. Seuss - De Lorax 
Nog een boek dat verfilmd is. In 2012 is er een animatiefilm gemaakt gebaseerd op het kinderboek De Lorax. En ook in dit geval zag ik eerst de film en las ik daarna pas het boek. Dr. Seuss, psuedoniem voor Theodor Seuss Geisel, was een populaire Amerikaanse schrijver van kinderboeken. Hij heeft meer dan zeshonderd miljoen boeken verkocht en zijn werk is in meer dan twintig talen vertaald. De Lorax verscheen in 1971 en is een van zijn meer politieke boeken. Het boek vertelt het verhaal van jongen die 'de Vroeger' ontmoet aan de rand van de stad. De Vroeger woont in een verwaarloosd huis en is al jaren niet meer buiten geweest. Als de jongen hem vijftien cent betaalt, vertelt de Vroeger over het verleden van de omgeving. Over alle bomen die vroeger op het land stonden en over de grappige wezens die er leefden. En over de Lorax, beschermer van het bos, die er nu niet meer is omdat er geen boom meer over is. Het boek is een goed voorbeeld van een kinderboek met een diepere laag. Het is een mooi geïllustreerd boek dat ook waarschuwt voor milieuvervuiling en koopgekte. 

Goodreads Reading Challenge
Ik probeer dit jaar 30 boeken te lezen en houd dit bij op boekenplatform Goodreads. Wil je weten welke boeken ik op mijn lijstje heb staan of welk boek ik aan het lezen ben? Kijk dan op mijn Goodreads-pagina. Op dit moment lees ik twee boeken: Wees onzichtbaar van Murat Isik en Wormen en engelen van Maarten van der Graaff (het boek dat besproken wordt tijdens de Super Secret Book Society op 22 maart).  

 

 

 

Dionne Schouwstra

1000 Resterende tekens