Top 5 Muziekweb: 'Natuur'

21 feb 2018

Top 5 Muziekweb: 'Natuur'

Het is alweer bijna maart, dé maand van de Boekenweek. Het thema van dit jaar is 'Natuur'. Muziekweb geeft je daarom de top 5 muziekwerken die aansluiten bij het thema 'Natuur' én iets te maken hebben met (geschreven) verhalen. 

Borstvogel – Frans van Deursen
Wat hoort erbij het boekenweekthema en wat niet? Een oude dichtregel van Leo Vroman biedt uitkomst: ‘En toch is alles wat we doen natuur’. Zanger/acteur Frans van Deursen bracht in 2015 het album De Vogel In Mijn Borst uit waarop hij gedichten van Vroman zong. Borstvogel kan beschouwd worden als het titelnummer van dit werk.

 

Herinnering aan Holland – Joop Visser
Een van de bekendste beschrijvingen van het Nederlandse landschap is Herinnering aan Holland van Hendrik Marsman. Het gedicht uit 1936 is ook vaak geparodieerd. Zanger Joop Visser zingt hier twee versies, het origineel en de spottende variatie van dichter Gerrit Komrij uit 1981.
Moby Dick – Bernard Herrmann
Bij de beschrijving van het thema verwijst de Boekenweek naar romans waarin de nietige mens het onderspit lijkt te delven tegen de oppermachtige natuur. Moby Dick van Herman Melville bijvoorbeeld, een klassieker die veel musici heeft geïnspireerd. Een bekend voorbeeld is de producer Moby, een ver familielid van de schrijver. Minder bekend is dat de gevierde filmcomponist Bernard Herrmann een cantate baseerde op het bekende boek. 

Geef niet op (De Storm) – Bløf
In ons eigen land speelt de natuur een grote rol. Onze nationale geschiedenis is bijvoorbeeld verweven met de strijd tegen het water. De Watersnoodramp van 1953 is een trauma dat zich diep in ons collectieve geheugen heeft gevestigd. Het is daarom van grote invloed geweest op de Nederlandse kunsten, waaronder de bekende speelfilm De Storm. De Zeeuwse band Bløf schreef Geef Niet Op voor de soundtrack. 

Een Spaanse dag en Argentijnse nachten – Jan Terlouw en het Orion Ensemble
Het Boekenweekessay wordt in 2018 verzorgd door Jan Terlouw. De oud-politicus en schrijver heeft ook een muzikaal oeuvre. Samen met het Orion Ensemble voerde hij in 2006 een muzikaal verhaal op, geïnspireerd op muziek van Astor Piazzolla en Joaquin Turina. In zijn tekst toont Terlouw aan een goed oog te hebben voor de details van onze leefomgeving.Veel luisterplezier!

 

Dionne Schouwstra

1000 Resterende tekens