Stadsdichter Rotterdam & inJazz (winactie)

Voor de derde keer werkt de Rotterdamse stadsdichter samen met inJazz aan bijzondere risoprints van een dichtregel en jij kunt een exemplaar winnen!

Dean Bowen, de nieuwe stadsdichter van Rotterdam, heeft een fascinatie voor jazzmuziek en vindt inJazz een heel waardevol initiatief voor de stad en haar inwoners. Dit jaar werkt hij voor het eerst samen met inJazz. Het resultaat is een gelimiteerde oplage risoprints, waarvan er dus één voor jou kan zijn!

Gedicht met het thema ‘eilanden’
“Ik werd gelijk heel enthousiast van het idee om samen te werken aan een risoprint”, vertelt Dean opgewekt. “Ik denk dat muziek in mijn poëzie sterk aanwezig is. Het is een intuïtief spel, ik improviseer graag. Soms voel ik me ook net een jazzmuzikant. Met ‘eilanden’ in gedachten, het inJazz thema van dit jaar, ben ik met muziek op gaan rondlopen en –fietsen. Mijn hoofd leegmaken en proberen iets los te weken. Ik vond het belangrijk om te onderzoeken hoe ik jazz beleef en hoe dat te vangen in taal. Aan zowel jazz als aan eilanden hangen keywords, bepaalde voor de hand liggende associaties. Het is gemakkelijk om een eiland te zien als iets dat is afgezonderd en afgekaderd, maar ik wilde het juist neerzetten als vertrekpunt. Initiatieven zoals inJazz en North Sea Round Town vind ik ontzettend waardevol voor de scene en voor Rotterdam. Dit gedicht is mijn kleine bijdrage daaraan.”

Fascinatie voor jazzmuziek
Toch is jazz niet altijd iets vanzelfsprekends geweest voor de stadsdichter. Dean: “Jazz voelde lang als een niet direct toegankelijk genre. Het leek ver van me af te staan, hoewel het me ook fascineerde. Pas in mijn ‘late teens’ begon ik het te luisteren. Ik maakte zelf muziek, was vooral bezig met hiphop en door het beluisteren van samples kwam ik ermee in aanraking. Er ging een wereld met allerlei muziek voor me open! Natuurlijk luisterde ik eerst de grote namen, de makkelijke go to’s. Door onder andere North Sea Round Town ontdekte ik wat jonge mensen met jazz doen en dat het juist een genre is dat heel erg met de tijd meegaat. Er is zoveel meer dan alleen de jazzstandards. Momenteel luister ik veel naar Esperanza Spalding, Kokoroko en Moses Boyd.”

Rotterdam-tips van de stadsdichter
De stadsdichter woont inmiddels drie jaar in Rotterdam. Dean: “Wel heb ik me hier altijd bewogen. Door familie die hier woont, door het uitgaansleven en omdat ik op de kunstacademie heb gezeten. Rotterdam als locatie, als decor heeft absoluut altijd een hoofdrol gespeeld in mijn leven en ontwikkeling.” Wat heeft hij voor tips als je voor inJazz in Rotterdam bent? Dean: “Jazzcafé Dizzy, dat moet je in je opnemen. Het is gewijde grond. Ik heb er zelf achter de bar gewerkt. Ook vind ik LantarenVenster een heel bijzondere plek. Mijn lievelingscafé is toch wel De Schouw, een unieke plek op de Witte de Withstraat. Er hangt daar een bepaalde sfeer, ongemaakt zou ik het willen noemen. Net als Dizzy bestaat het al zo lang, het karakter zit erin gebakken. Het is geen marketingtruc, er echoot veel geschiedenis in de muren.”

Winactie
Sinds 2017 werkt inJazz samen met de Rotterdamse stadsdichter aan een uniek sprekerscadeau dat na afloop van het conferentieprogramma wordt overhandigd. Wil jij ook wel zo’n risoprint aan je muur? Meld je aan voor de inJazz nieuwsbrief via de volgende website. In deze nieuwsbrief wordt de winactie op korte termijn aangekondigd.

risoprint inJazz

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.