Muziekweb: Nederlandstalige kersthits

13 dec 2017

Muziekweb: Nederlandstalige kersthits

Heb jij ook een zwak voor kerstmuziek? Bekijk dan eens de top 5 van Nederlandstalige kerstalbums die Muziekweb samenstelde. 

In Amerika is het traditie: elke popartiest maakt een keer een kerstalbum. Van Sinatra tot James Brown, en van Bob Dylan tot The Flaming Lips, allemaal hebben ze een ‘holiday album’ opgenomen. Nederlandse artiesten doen het ook steeds vaker. Daarom hebben we hieronder een lijst met Nederlandse kerstliederen voor je opgesteld. 

Frans Bauer & Marianne Weber –  Nu zijt wellecome
Je zou het vanwege alle kerstbomen, copieuze diners en de kerstman bijna vergeten, maar Kerstmis is toch echt een christelijk feest waarin de geboorte van Jezus wordt gevierd. Zolang als de kerk bestaat wordt er al gezongen, ook tijdens de kerstperiode. Op de bestverkopende kerstalbums staan religieuze liederen als Stille Nacht en Nu Zijt Wellecome gebroederlijk naast seculier materiaal zoals Jingle Bells of Rudolph The Red-Nosed Reindeer. Frans Bauer en Marianne Weber namen voor hun kerstplaat Nu Zijt Wellecome op, een religieus lied dat stamt uit de vijftiende eeuw.

Johnny Hoes – Ik droom steeds van ‘n wit kerstfeest
Van veel Amerikaanse kerstliedjes zijn Nederlandse vertalingen opgenomen. Luister maar hoe Johnny Hoes de tijdloze kerstkraker van Irving Berlin (en vooral bekend van Bing Crosby) naar zijn hand zet.

André Hazes – Eenzame kerst
Een kersthit scoren met een zelfgeschreven nummer is niet veel Nederlanders gegeven. Een uitzondering was er voor André Hazes, die in 1976 definitief doorbrak met de tranentrekker Eenzame Kerst.

Fay Lovsky – Christmas was a friend of mine
Met de drie bovenstaande voorbeelden lijkt het wel alsof alleen levensliedartiesten zich interesseren voor het kerstfeest. Niets is minder waar. Fay Lovsky schreef bijvoorbeeld een nummer dat elk jaar rond de kerst vaste prik is op de radio.

Izaline Calister – Papa pasku ta bin
Het meest bijzondere kerstalbum van eigen bodem bewaren we voor het laatst. Izaline Calister, geboren op Curaçao, nam een van de meest warmbloedige kerstalbums uit onze collectie op. 
Luister naar haar feestelijke versie van Santa Claus Is Coming To Town en je winterblues verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 

Dionne Schouwstra

1000 Resterende tekens