Download bladmuziek vanuit de catalogus

07 dec 2017

Download bladmuziek vanuit de catalogus

In de catalogus van de bibliotheek vind je niet alleen boeken, maar heb je ook toegang tot gedigitaliseerde bladmuziek.

Als je als muzikant in de webcatalogus van bibliotheek Rotterdam naar klassieke bladmuziek zoekt, dan is de kans groot titels te vinden die je direct als pdf kunt downloaden. Die kun je dan weer uitprinten of zichtbaar maken op je tablet of pc/laptop. Dat digitale bestand aan bladmuziek telt meer dan 400.000 titels en is afkomstig uit de Petrucci Bibliotheek, een open source databestand van voornamelijk auteursrechtenvrij materiaal, waar ik al eerder over geschreven heb in blog 'Klassieke bladmuziek op internet'. Deze portal is dan ook al jaren beschikbaar voor het publiek, nu geïntegreerd in de webcatalogus van bibliotheek Rotterdam. Dat zorgt hierbinnen voor een gecombineerd aanbod van digitale bladmuziek, en een lokaal en landelijk aanbod van fysieke bladmuziek. De collectie bladmuziek van bibliotheek Rotterdam telt zo'n 45. 000 titels, waaraan het merendeel klassiek. De bruikbaarheid van de digitale partituren wisselt van uitgave tot uitgave.

Petrucci3

Gebruikers moeten zich realiseren dat het om oudere uitgaven gaat, uit het begin van de 20e eeuw. Dat betekent, dat de uitgever de werken soms naar de heersende mode aanpaste, zeker als het gaat om werken uit de barok en klassieke periode. Vocale partijen staan vaak in de C sleutel genoteerd, voor hedendaagse zangers lastig te lezen. Basso-continuo partijen zijn soms uitgewerkt alsof het pianoconcerten van Rachmaninow waren. Ook vind je particulier aangemaakte partituren waarvan de kwaliteit vaak te wensen over laat. Zogenaamde 'Urtext' uitgaven, welke meer de oorspronkelijke intenties van de componist weerspiegelen kom je niet of nauwelijks tegen, wel verwijzingen naar commerciele uitgaven.

Kun je via de website van Bibliotheek Rotterdam niet de bladmuziek vinden die je zoekt dan raad ik je aan contact op te nemen met  de muziekafdeling van de Centrale vestiging van bibliotheek Rotterdam tijdens openingstijden via 010-2816199 of via de contactpagina. Veel informatie, d.w.z. inhoudsopgaven van bundels, bezetting is niet via de webcatalogus terug te vinden.

Lees hier het verhaal van de oprichter, de student Edward Guo.

Lees elders op deze blog:

John Valk

1000 Resterende tekens