010-Actueel: Grand Hotel Rotterdam met o.a. Ilja Leonard Pfeijffer

Van 17 november 2021 19:30 tot 17 november 2021 22:00

Aan de hand van zijn boek Grand Hotel Europa, gaat Ilja Leonard Pfeijffer in gesprek over massatoerisme en wat dat betekent voor de stad Rotterdam. Hoe gaat de stad om met (massa)toerisme? Wat betekent het voor de leefbaarheid van de inwoners en ondernemers in de stad? Verandert de stad langzaam in Grand Hotel Rotterdam

Update 15 november: helaas zal Ilja Leonard Pfeijffer door de nieuwe maatregelen niet fysiek aanwezig zijn. Hij neemt online deel aan het gehele gesprek.

Rotterdam is populair onder binnen- en buitenlandse toeristen. Tot voor kort profiteerden hotels, attracties en bedrijven volop van de toenemende populariteit. Maar ook de Maasstad lijdt onder het het massatoerisme. Huizenprijzen  stijgen tot grote hoogtes, oorspronkelijke bewoners verlaten de stad en de infrastructuur kan de grote bezoekersstromen nauwelijks aan.

Grand Hotel Europa is de grote roman van Ilja Leonard Pfeijffer over het oude continent, waar zoveel verleden is dat er voor toekomst geen plek meer is en waar het meest reële toekomstperspectief geboden wordt door de exploitatie van dat verleden in de vorm van toerisme.

• 19:30 - Inloop
  • 20:00 - Start programma

Het panel

Arna INSTAArna Mačkić is architect en kunstenaar en samen met Baukje Trenning vormt ze Studio LA. Hun installatie City to Dusk staat op de Architectuurbiënnale van Venetië en werd geopend door Ilja Leonard Pfeijffer zelf. Volgens Ilja Leonard Pfeijffer is de installatie “(…) een briljante visualisatie van het destructieve potentieel van massatoerisme en daarmee een erg belangrijk werk.” Ook noemt hij dat er geen betere manier is waarop zijn roman kan worden samengevat. Bekijk hier een video van de installatie.

Wilbert Lek INSTAAls algemeen directeur van Rotterdam Partners richt Wilbert Lek zich op het op gang brengen van toerisme en het versterken van de bezoekerseconomie in Rotterdam. Zijn doel is om “samen verder te bouwen aan een sterk Rotterdam, dat wereldwijd bekend staat als een van de meest aantrekkelijke steden van Europa om je als bedrijf te vestigen, zaken te doen, een congres te houden of om te bezoeken als toerist.” In hoeverre draagt toerisme echt bij aan de versterking van de Rotterdamse economie? En wat betekent dit voor de leefbaarheid in de stad?

Monique INSTAHet Rotterdamse stadsbestuur ziet toerisme en de groei ervan zijn een middel om de ambities van de stad te realiseren. Maar worden hier niet een aantal zaken over het hoofd gezien? Massatoerisme trekt namelijk ook grote internationale bedrijven aan waardoor lokale gemeenschappen onder druk komen te staan. Massatoerisme heeft invloed op werk, inkomen en op gelijkheid in de samenleving. Monique Kremer is bijzonder hoogleraar actief burgerschap aan de UvA. Werk, middenklasse, ongelijkheid en integratie zijn de onderwerpen waar zij kennis over heeft. Hoe kijkt zij aan tegen Grand Hotel Rotterdam vanuit haar positie als wetenschapper en kennishebber?

Marjolein Nieuwdorp is dagvoorzitter. Deze maatschappelijk betrokken Rotterdammer, politiek junkie en communicatie strateeg leidt het gesprek in goede banen.

Dit 010-Actueel gesprek wordt georganiseerd door Bibliotheek Rotterdam & LOKAAL. LOKAAL zet zich in om de relatie tussen burger en politiek te verbeteren.

• Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110
  • Toegang: € 5,00 (incl. drankje)
  • Aanmelden: verplicht via Eventbrite

Voor toegang tot het Bibliotheektheater is een coronatoegangsbewijs en geldig identiteitsbewijs verplicht. Kijk hier voor meer informatie.

Woensdag 17 november 2021

Tijdvak