Zoek een activiteit

Van 20:00 tot 22:00 | Centrale Bibliotheek | erasmus, debat, erasmusweek

Stadsdebat: Lof der Tolerantie

28 Okt

Hoe kunnen we ontspannen met elkaar blijven samenleven in onze stad? Tijdens de Erasmusweek gaan bekende Rotterdammers met elkaar in gesprek over tolerantie in Rotterdam.

In het najaar van 2018 lanceerde het College van B&W het programma Relax: Dit is Rotterdam – samenleven in een stad waar niemand de meerderheid is. Het doel is dat er in 2022 aantoonbaar meer tolerantie zal zijn, en meer acceptatie van de diversiteit die onze stad zo kenmerkt. Dit actieprogramma vormt voor Huis van Erasmus aanleiding om, op de verjaardag van Desiderius Erasmus Roterodamus, het stadsdebat Lof der Tolerantie te organiseren. Voelt iedereen zich nog thuis in zijn eigen buurt, ook door wijkbewoners die denken dat wetten en regels voor hen niet gelden? Hoe kunnen we, dankzij onze verschillen, ervoor zorgen dat we ontspannen met elkaar kunnen blijven samenleven? Is de liefde voor de stad datgene wat ons het meeste bindt?

De Leuvense filosoof Guido Vanheeswijck, auteur van Tolerantie en actief pluralisme (2009), gaat in op wat het begrip tolerantie volgens Erasmus is en waarom de vragen uit Erasmus’ tijd nog steeds actueel zijn. Een Rotterdams panel discussieert daarna over het begrip tolerantie en de vraagstukken die leven in de stad. Wethouder Wijbenga is deze avond aanwezig om het programma Relax: Dit is Rotterdam toe te lichten. Voor het panel is de medewerking gevraagd van advocate Inez Weski, NRC-columnist Lotfi El Hamidi, Hogeschooldocente Jean Marie Molina en Sander van Reedt Dorland van Huis van Erasmus. Ook is er gelegenheid voor het stellen van vragen uit het publiek.

Menu Bistro Bar Binnenrotte
Voorafgaand aan het debat een hapje eten in Bistro Bar Binnenrotte? Voor deze avond is een speciaal menu samengesteld, met een keuze uit Indische saté met frites, Aglio e olio Pasta of een Ceasar Salad. Het menu bedraagt slechts 15,00 euro p.p. inclusief drankje (bier, frisdrank of wijn). Bestel in het ticketmenu 'Menu Bistro Bar Binnenrotte' en neem deze uitgeprint of digitaal mee naar het restaurant. Hier kan je op maandag 28 oktober tussen 16.30 - 19.00 uur terecht.

• Toegang: gratis (leden) / €5,00 (niet-leden)
  • Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110
  • Tickets: Aan de balie of via eventbrite