×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 32206 niet laden

Zoek een activiteit

Wetenschapscafé: Geweld binnen gezinnen: jong geleerd, oud gedaan?

Van 19:30 tot 21:00 | Bistro Bar Binnenrotte | wetenschapscafe

Wetenschapscafé: Geweld binnen gezinnen: jong geleerd, oud gedaan?

25 Feb

In dit Wetenschapscafé gaat professor Steketee in op factoren die een rol spelen bij huiselijk geweld.

Geweld binnen het gezin is een ernstig probleem dat soms van generatie op generatie wordt overgedragen. Zo’n 119.000 kinderen in Nederland worden mishandeld in het gezin waarin zij opgroeien. Dat aantal neemt niet af, het aantal (her)meldingen neemt zelfs toe. Wat is intergenerationeel geweld? Wat weten we over intergenerationele overdracht van geweld en hoe kunnen we de cyclus helpen doorbreken? Hoe kunnen we deze kinderen beschermen en voorkomen dat zij later dit patroon herhalen?

Tijdens deze lezing wordt het probleem kindermishandeling van verschillende kanten belicht. Eerst wordt in vogelvlucht de geschiedenis van de aanpak van kindermishandeling geschetst. Daarna wordt in gegaan waarom kindermishandeling een ingewikkeld en ongemakkelijk probleem is. Tenslotte wordt ingegaan op hoe professionals en wetenschap mogelijkheden kunnen ontwikkelen om kinderen beter te beschermen en de intergenerationele overdracht van geweld een halt kunnen toeroepen.

Prof. Dr. Majone Steketee is voorzitter van de Raad van Bestuur van het Verwey-Jonker Instituut en bijzonder hoogleraar Orthopedagogiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als bijzonder hoogleraar houdt zij zich met name bezig met de intergenerationele overdracht van huiselijk geweld.

  • Locatie: Bistrobar Binnenrotte (Centrale Bibliotheek)
  • Toegang: Gratis