Ben je tussen de 10 en de 16 jaar oud en lijkt het je leuk om gedichten te schrijven over de stad en af en toe op een podium te staan? Dan ben jij misschien wel de eerste jeugdstadsdichter van Rotterdam!

Wat ga je doen dat jaar?
Als jeugdstadsdichter schrijf je minimaal vier gedichten per jaar. Deze gedichten schrijf je over alles wat met de stad te maken heeft. Een paar onderwerpen staan vast maar er is ook veel vrijheid om zelf te bedenken waar je graag over zou willen schrijven. Meestal ga je samen met stadsdichter Dean Bowen op pad, maar soms treed je ook alleen op. Zet de poëzieweek, het Poetry International Festival en de Kinderboekenweek maar alvast in je agenda!

Hoe kun je meedoen?

• Je bent op 1 februari 2020 (de dag van de finale) in de leeftijd van 10 t/m 16 jaar.
  • Meld je vóór 1 november aan via het aanmeldformulier. Je vult je naam, e-mailadres, geboortedatum, motivatie en twee van je zelf geschreven toe. Dat kan kort, lang: het maakt niet uit. Je leukste twee gedichten!

En dan?

• Op 18 december maakt de jury bekend welke acht dichters er doorgaan naar de finale.
  • Ben je een van deze acht finalisten? Dan krijg je op 18 januari een toffe masterclass poëzie van onder andere stadsdichter Dean Bowen. Tijdens deze masterclass ga je aan de slag met het schrijven van een nieuw gedicht en gaan we veel oefenen met voordragen. Dit nieuwe gedicht en een van je eerder geschreven gedichten draag je voor tijdens de finale.
  • De finale vindt plaatst op 1 februari 2020 in het Bibliotheektheater. Na de optredens van de acht finalisten maakt de jury deze middag de winnaar bekend. Die winnaar mag zichzelf jeugdstadsdichter Rotterdam 2020 noemen!

Wie zijn de juryleden?

• Dean Bowen is stadsdichter en performer. In 2018 debuteerde hij met zijn bundel Bokman en dat leverde hem direct een nominatie op voor de C. Buddinghprijs;
  • Derek Otte was stadsdichter van Rotterdam in 2017-2018. Hij schrijft toegankelijke maar gelaagde versjes, verhalen, dichtbundels en spoken word;
  • Ellen Welschen heeft jarenlange ervaring als jeugdbibliothecaris bij de Centrale Bibliotheek Rotterdam;
  • Karin van Kalmthout schrijft vanaf haar elfde jaar schriftjes vol met gedachten en gedichten, nu geeft de dichter schrijfworkshops en is docent Nederlands;
  • Wilma van Raamsdonk is projectleider bij Passionate Bulkboek en ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor literatuur en poëzie.

Meld je aan!