14 mei 1940. Een Duits bombardement van nog geen kwartier vernietigt de binnenstad van Rotterdam. Dit bombardement wordt jaarlijks op 14 mei herdacht met tal van activiteiten. Benieuwd wat er in de Centrale Bibliotheek te doen is?  

Human Library: 14 mei special
Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Een NSB-kind, militair, soldatenmoeder,  rechter, transgender en 11 andere ‘levende boeken’ zitten klaar om jouw hun levensverhaal te vertellen. Open gesprekken waarin alles gevraagd en besproken kan worden staan centraal tijdens deze Human Library. 

Centrale Bibliotheek,  hal | 14:00-17:00 uur | gratis

H.J.A. Hoflandlezing
Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting, geeft een lezing over 'morele keuzes'. Na de lezing voplgt een nagesprek plaats met Ronald Leopold, burgemeester Aboutaleb en Gyzlene Kramer-Zeroual (Albeda) over het thema, onder leiding van Liesbeth Levy(directeur LOKAAL).

Bibliotheektheater | 20:00-22:00 uur | gratis, maar wel reserveren

Film: 14/05 Altijd een soort vooruit
Op 14 mei kun je ook kijken naar de film: 14/05 Altijd een soort vooruit. Een film gemaakt bij het stadsgedicht dat stadsdichter Dean Bowen schreef voor de herdenking van het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Dean: "We herdenken een geschiedenis die veel inwoners van Rotterdam niet hebben meegemaakt. De film laat zien en voelen hoe het zou zijn als er vandaag de dag een bom zou vallen in Rotterdam. Hiermee hoopt Dean het verleden naar het heden te trekken." 

Centrale Bibliotheek, 1e etage | tijdens openingstijden | gratis 

Deze activiteiten zijn onderdeel van het herdenkingsprogramma van 14 mei en worden georganiseerd door 'Initiatiefgroep 14 mei'. Benieuwd naar het totaalprogramma? Kijk dan op de website van Brandgrens