'Blijf met elkaar in gesprek, ook al hoef je het niet eens te worden.’

Voor de serie van vier Erasmusgesprekken die dit jaar in Bibliotheek Rotterdam plaatsvinden, zijn twee speciale ‘Erasmusstoelen’ ontworpen. Bij alle Erasmusgesprekken staan telkens actuele thema’s centraal en gaan twee gasten op deze stoelen met elkaar in gesprek. Voor het gesprek van zaterdagmiddag 20 april gaan de historica Dorine Hermans en kunsthistoricus Paul Rem de discussie aan rond de voors en tegens van het koningshuis. Dit doen zij onder leiding van Yasmina Aboutaleb.

Theo Kemperman, directeur van Bibliotheek Rotterdam, kijkt uit naar de vier gesprekken. “Met de Erasmusstoelen willen we benadrukken dat we met elkaar in gesprek moeten blijven. De recente Provinciale Statenverkiezingen hebben helaas bevestigd dat er veel wordt geschreeuwd maar dat men niet openstaat voor andermans mening. De stoelen zijn wat dat betreft een schitterend middel dat naadloos aansluit op het gedachtengoed van Desiderius Erasmus, de grootste Rotterdammer aller tijden. Hij zei immers: ’We hoeven het niet eens te worden. Maar laten we wel in gesprek blijven en naar elkaar luisteren. Zo zorgen we hopelijk voor meer begrip voor elkaar.’”

‘Koningshuis: aanhouden of afschaffen?’
In verband met Koningsdag gaat het eerste Erasmusgesprek op 20 april (15:00 uur) over het koningshuis. Schrijfster Dorine Hermans en senior conservator van Paleis ‘Het Loo’ Paul Rem nemen plaats op de Erasmusstoelen en gaan over dit actuele onderwerp in gesprek. Wat brengt het koningshuis ons? Moet het blijven, afgeschaft worden of is het niet zo zwart-wit? Theo Kemperman: “In onze snel veranderende maatschappij is de discussie rondom het koningshuis er een die verschillende inzichten kan opleveren. In de geest van Erasmus moedigen we daarom iedereen aan om langs te komen, aan te schuiven, mee te luisteren en zijn of haar mening te geven.”

We zijn druk bezig met de thema’s van de overige Erasmusgesprekken. Houd onze website in de gaten voor de onderwerpen. Deze vinden dit jaar ook plaats in de Centrale Bibliotheek en zijn gratis toegankelijk. Doel is om na een jaar rond te touren met de Erasmusstoelen en zo ‘het Erasmusgesprek’ te promoten op diverse plekken in Rotterdam.

Erasmus Experience
De stoelen zijn gemaakt door Bureau Bunk, helemaal in de stijl van de Erasmus Experience. In deze interactieve expo kun je 'in gesprek' met Erasmus over diverse stellingen rondom taal, geloof en gedrag. Toegang is gratis en het is te vinden op de 3e etage van de Centrale Bibliotheek.