Kinderboekenschrijver Simone Arts is op vrijdag 25 januari op de J.A. Bijlooschool gehuldigd als Schoolschrijver. De komende maanden maakt zij als Schoolschrijver op de Rotterdamse basisschool van taallessen een spannend avontuur. Bibliotheek Rotterdam zorgt voor een passende collectie boeken.

De huldiging was het startschot van De Schoolschrijver Rotterdam, waarmee vier bekende kinderboekenauteurs zich het komende half jaar verbinden aan de Piloot, OBS Pierre Bayle, de Oscar Romeroschool en de J.A. Bijlooschool. Respectievelijk Marlies Verhelst, Annemarie van den Brink, Enne Koens en Simone Arts gaan hier aan de slag om leerlingen met creatieve projecten enthousiast te maken voor lezen en schrijven.

Toekomst van kwetsbare leerlingen

Stichting De Schoolschrijver investeert in de toekomst van kwetsbare kinderen. Meer dan 10.000 kinderen, op 50 basisscholen in heel Nederland, worden dankzij De Schoolschrijver aantoonbaar sterker in taal. Bibliotheek Rotterdam biedt scholen de kans om het onderwijs in leesvaardigheid naar een hoger niveau te brengen, met als doel het verhogen van leesplezier bij leerlingen. Samen bieden ze de vier Rotterdamse scholen het programma De Schoolschrijver, waar ook ouders en leerkrachten actief bij zijn betrokken. Bibliotheek Rotterdam zorgt voor bijbehorende, goedgevulde kisten met boeken.

Taalsterk

Het geheim voor meer taalsterke kinderen zit hem volgens De Schoolschrijver in de inzet van de verbeeldingskracht, de passie voor taal en het schrijftalent van leerlingen. Ook Bibliotheek Rotterdam maakt kinderen taalsterk. Met het programma De Bibliotheek op school werken de bibliotheek en het primair onderwijs structureel samen aan taalontwikkeling, leesplezier en digitale vaardigheden van leerlingen. Naast de school kunnen kinderen ook in de bibliotheek terecht voor (taal)ontwikkeling en ontspanning. Tijdens een jeugdvoorstelling in het Bibliotheektheater of bij de pas geopende Maakplaats010 bijvoorbeeld. Wie nog geen 18 jaar is, kan gratis lid worden.

Simone Arts ontdekte de bibliotheek door een vriendinnetje en kan zich nog goed herinneren hoe dat was. Als Schoolschrijver hoopt ze haar enthousiasme voor taal en lezen over te brengen op leerlingen.

Foto: Rene Castelijn