De maand augustus, de eerste keizer Augustus, romans met Augustus in de titel... Dit keer deelt onze collega Rob een aantal leestips speciaal uitgezocht voor deze maand.

Als je 'Augustus' intikt in onze webcatalogus krijg je 368 treffers. Natuurlijk gaan er nogal wat van over de naamgever van de maand augustus: Gaius Julius Caesar, de eerste keizer van Rome, niet te verwarren met die andere Gaius Julius Caesar, de veroveraar van Gallië (Alesia, Alesia?) waar hij een achterneef van was.

Adrian Goldsworthy schreef de meest recente biografie. Wie wat minder op de feiten wil letten kan terecht bij de succesvolle roman van John Williams.

Mocht je naar Italië gaan dan is Cesare Pavese's Stilte in Augustus een aanrader. De link verwijst naar de verzamelde verhalen met die titel; er is ook een oudere uitgave naar de oorspronkelijke bundel voor het geval je niet zo'n dikke klomp mee op vakantie wilt nemen. Je kunt er wel een aangenaam uurtje mee zoet brengen in de schaduw met een prosecco bij de hand.

Voor de Belgiëgangers die geïnteresseerd zijn in de Eerste Wereldoorlog is er Barbara Tuchmans De kanonnen van Augustus. Mevrouw Tuchman kon de saaiste geschiedenis spannend vertellen. Voor de liefhebbers van het hoe en waarom een absolute aanrader. Toevallig in Ieper? Loop hier eens binnen. Kun je uitzoeken wat je bij je boek gaat drinken.

In Londen kun je naar the Tate; daar hangen werken van Augustus John en zijn oudere zus Gwen. Je zult wel moeten want zo te zien hebben we geen boeken meer over ze. Daar ga ik eens wat aan doen.

In de Provence aangeland? Toch wel Zondagen in Augustus van Modiano meegenomen, he? Modiano is altijd vol weemoed en altijd schemert wel ergens de Tweede Wereldoorlog erdoor. Glaasje Pastis?

Fijne vakantie.