Op 25 mei gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Dit is een nieuwe Europese privacywet die de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangt.

De wet was aan vernieuwing toe, omdat de technologische mogelijkheden en het (online) dataverkeer enorm zijn toegenomen. Doel van de wet is het vergroten van de privacy van personen. Dus ook die van jou!

Netjes omgaan met jouw persoonsgegevens
De AVG brengt meer en andere verantwoordelijkheden met zich mee voor organisaties die werken met persoonsgegevens. Dit geldt ook voor Bibliotheek Rotterdam en partijen waar zij werk aan uitbesteedt. Wij kunnen ons werk niet goed doen zonder het verzamelen en verwerken van jouw persoonlijke gegevens. Wij verzamelen echter alléén persoonsgegevens die wij daarvoor nodig hebben.

Vanaf 25 mei 2018 moeten we kunnen bewijzen dat we voldoen aan onze verantwoordingsplicht. We zijn dan niet alleen aanspreekbaar op het correct omgaan met privacygegevens, maar we moeten hier ook bewijs van kunnen overleggen. Kortom: wij beloven jou dat we netjes omgaan met jouw persoonsgegevens en kunnen bewijzen dat we dat ook doen.
In onze privacyverklaring kun je lezen welke gegevens we verzamelen, waarom we dat doen, en hoe lang we deze gegevens bewaren.

Wil je meer details weten of wil je meer informatie hierover? Lees hier het privacy statement.

De Autoriteit Persoonsgegevens
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) houdt toezicht op de naleving van de privacywetgeving. De AP staat voor het grondrecht op bescherming van persoonsgegevens. Op hun website geeft de AP veel informatie over de AVG. Bekijk bijvoorbeeld de algemene informatie over de AVG of de AVG in een notendop.