Uit meer dan 250 deelnemende verhalen, zijn er maar 40 door de jury geselecteerd en 1 door het lezerspubliek. Daarvan zijn uiteindelijk zes prijswinnaars gekozen. Gefeliciteerd finalisten en winnaars!

De Bibliotheek Rotterdam, het gratis lees- en schrijfplatform Sweek, en boekhandel Donner lanceerden in de periode 15 januari t/m 12 maart 'RotterdamSchrijft': een grote schrijfwedstrijd waarin alle Rotterdammers, jong én oud, werden uitgedaagd hun verhaal over de stad te schrijven. Of je nu een idee voor een thriller had die zich afspeelt in Katendrecht of een gedicht over een studentenhuis in Kralingen. Of misschien wil je vertellen wat deze stad voor jou betekent? Een essay over de haven of het oorlogsverleden? Alle verhalen, fictie en non-fictie, met als thema Rotterdam waren welkom. De enige voorwaarde was dat het verhaal minder dan 2.000 woorden moest bevatten. Het verhaal kon vervolgens worden geüpload op rotterdamschrijft.nl.

De uitreiking van de schrijfwedstrijd werd gehouden in het Bibliiotheektheater. Bijzonder was de voordracht van een eigen gedicht van de 99-jarige Nel Luttjehuizen: Ze heeft de oorlog meegemaakt en is de hoofdpersoon van het verhaal ‘De hongertochten van Rotterdamse vrouwen’. We zullen je niet langer in spanning houden, dit zijn de prijswinnaars:

Het beste gedicht
Liefdesbrief aan Rotterdam // Vivian Hester van Leeuwen

Het beste non-fictie verhaal
De hongertochten van Rotterdamse vrouwen // MariekeSchouten

Het beste fictie verhaal
Schateiland // Edith Smit

Het beste verhaal tot 18 jaar
Het Bombardement 1940 // Felice Maria de Man

Het populairste verhaal van Rotterdam
Rotterdame // Daniëlle Dob

Het beste verhaal van Rotterdam
De Passagier // Ed Ridderbeekx

Alle finalisten gingen met Het Rotterdam Schrijft Boek naar huis – een bundel met 55 verhalen over Rotterdam, door Rotterdammers! Het boek bevat verhalen over het oorlogsverleden, de haven, voetbal, immigratie en verhuizen uit andere steden. Over de strijd met 020, de ‘Reus’ van Rotterdam en alledaagse belevenissen in Rotterdam. Aan bod komen onder andere de Erasmusbrug, de Hef, de West-Kruiskade, het Noordereiland en Heijplaat. Het boek (isbn 9789463678407, 271p, €17,50) is te koop bij Donner en de webshop van Sweek en te leen bij de Bibliotheek Rotterdam. Van iedere auteur is ook de biografie opgenomen met daarbij hun favoriete Rotterdamse woorden. De opbrengst van ‘het Rotterdam Schrijft boek’ zal gaan naar initiatieven die de laaggeletterdheid in Rotterdam verminderen. De winnaars gingen naar huis met prachtige Rotterdamse prijzenpakketten.

De verhalen zijn beoordeeld door de vakjury, bestaande uit: Hermen Hoek (redacteur bij uitgeverij Douane),  Jeroen van Broekhuizen (Donner), Theo Kemperman (Bibliotheek Rotterdam), Julie van Mol (auteur) en Natasja Morales (radiomaker, presentator).

Bekijk de shortlist van de verhalen hier.