Dinsdag 17 april is het officiële startsein gegeven voor de bouw van het ‘Kunstenpand’ in het Hart van Zuid: het toekomstige onderkomen van Theater Zuidplein, een ‘huiskamer’ en een vestiging van Bibliotheek Rotterdam.

Dit geschiedde tijdens een feestelijke bijeenkomst op de bouwlocatie in het bijzijn van Wethouder Simons (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie), een aantal omwonenden & ondernemers uit het projectgebied plus directies en medewerkers van Theater Zuidplein, Bibliotheek Rotterdam en Hart van Zuid. De wethouder, Spoken Word artiest YMP en directeuren van de betrokken partijen signeerde zogenoemde paalpunten en voorzagen deze van een korte boodschap. Deze ‘deksels’ worden de grond ingeboord en maken daarmee deel uit van de fundering waarop het toekomstige gebouw zal rusten: vereeuwigd in de grond. Een uitzonderlijk begin van een bijzonder pand.

Een open en flexibel gebouw
Het ’Kunstenpand’ wordt gebouwd op de plek waar voorheen Zwembad Charlois stond. In het pand bieden Theater Zuidplein en de bibliotheek straks samen een zeer divers aanbod op het gebied van theater, kunst, lezen, leren en informeren: wat van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat 'reuring' in het gebied zal brengen. Ook is er ruimte voor een huiskamer van Zuid: een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kunnen verblijven en van voorstellingen kunnen genieten.

Mijlpaal Hart van Zuid
Het Kunstenpand is de tweede grote mijlpaal voor het project Hart van Zuid, na oplevering van het zwembad in december 2017. Hart van Zuid, de gebiedsontwikkeling rondom Rotterdam Ahoy, Zuidplein en omgeving is een van de grootstedelijke projecten waarop stevig wordt ingezet. Het moet uitgroeien tot een volwaardig centrum van Rotterdam Zuid, waar men in een aangename omgeving kan wonen, werken, ondernemen en ontspannen. Het hele Zuidpleingebied ondergaat daarom de komende jaren een grote metamorfose.

Projectdirecteur Maarten Kokshoorn: “Het zwembad fungeert als eerste aanjager voor de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid die als doelstelling heeft meer mensen vaker en langer op en rondom het Zuidplein te laten verblijven. Het Kunstenpand zal deze dynamiek nog meer versterken en Hart van Zuid verder doen opbloeien”.

Over Theater Zuidplein
Directie Emmelien Matthijsse en Arnold Vollebregt over het toekomstige pand: “We kijken enorm uit naar het nieuwe pand. Wat 10 jaar geleden begon als een voorzichtige droom, wordt nu tastbare werkelijkheid. Wat ons betreft wordt het een culturele hotspot in het Hart van Zuid waar veel verschillende Rotterdammers zich thuis voelen. We zetten de deur open voor iedereen die iets wil organiseren. Het pand geeft ons nog meer mogelijkheden om voorstellingen te programmeren voor écht alle Rotterdammers.”

Theater Zuidplein is het podium van NU met theater dat je raakt. Actuele onderwerpen die ertoe doen. Het theaterprogramma, de prijs van de toegangskaartjes en het hoge serviceniveau zijn afgestemd op mensen met de meest uiteenlopende achtergronden. Daarmee bereikt het theater mensen waarvoor het minder vanzelfsprekend is om naar het theater te gaan. Om meer aanbod voor dit publiek te ontwikkelen, is Theater Zuidplein ook gestart met de leer/werkplaats Lab-Z.

Over de Bibliotheek Rotterdam
Theo Kemperman directeur Bibliotheek Rotterdam over het nieuwe pand: “Het past in het beleid van Bibliotheek Rotterdam om samen met partners, op een plek waar de stad zich op alle manieren gaat ontwikkelen, een bescheiden maar duidelijke rol te mogen spelen. Het is ons als bibliotheek er alles aan gelegen om door die samenwerking, maar ook als zelfstandige bibliotheek mensen uit de buurt en misschien zelfs wel van iets verder, een plek te bieden waar ze zich kunnen ontwikkelen, kunnen ontdekken, ontspannen en waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Met onze collecties, programmering, en de fysieke ruimte - waaronder veel studieplekken - hopen we een aantrekkelijke plaats te zijn voor de bewoners rond en bezoekers van Zuidplein.”

Bron: persbericht uit naam van Theater Zuidplein, Bibliotheek Rotterdam, Projectteam Hart van Zuid, Gemeente Rotterdam (april 2018)