April is de Maand van de Filosofie, met als thema 'Verbeelding aan de Macht'. In de bibliotheek onderzoeken we dit thema met een workshop, lezing, theatervoorstelling en bibliotheekcollege.

Leer meer over Napoleon's bezoek aan Rotterdam bij het gratis bibliotheekcollege door Dik Vuik, filosofeer samen met Gerko Tempelman over fake news, schuif aan bij de theatervoorstelling van conferencier Bart van Loo of ga denkwandelen. En ben je toch in de bieb, maak dan ook een stop bij de interactieve Erasmus Experience en scherp je mening aan.

Workshop filosofie en levenskunst: houd jezelf scherp!
Om te werken aan je eigen levenskunst is het goed om af en toe een filosofische wandeling te maken. Nadenken gaat soms gewoon beter als je loopt. Er zijn verschillende modellen denkwandelingen. We proberen er een paar uit en stellen hierbij citaten van Erasmus centraal. Handig om later zelf toe te passen op je filosofische ommetjes. Meer info.

8 april | 14:00 tot 16:00 | Centrale Bibliotheek 3e etage| v.a. €5,-

Bibliotheekcollege: Napoleon in Rotterdam
In 1811 deed Napoleon Rotterdam aan en overnachtte in de stad. Historicus Dik Vuik vertelt je aan de hand van beelden wat er zich die dagen in de stad afspeelde en wat we tegenwoordig uit die periode nog kunnen terugzien in het stadsbeeld. Meer info.

20 april | 16:00 tot 17:00 | Bibliotheektheater | gratis

Waarheid in tijden van Trump
Sinds Donald Trump president is gaat het steeds vaker over fake news. Soms lijken we met z’n allen in een partijtje moddergooien terecht te zijn gekomen tussen feiten en 'alternatieve' feiten. Wie heeft er gelijk? Hoe bepaal je en herken je dat? Filosoof Gerko Tempelman staat stil bij de vragen die dit onderwerp met zich meebrengt. Meer info

22 april | 14:00 tot 15:00 | Centrale Bibliotheek 3e etage | gratis

Napoleon: In de schaduw van de revolutie
Schrijver en conferencier Bart van Loo brengt Napoleon tot leven in een met lovende recensies ontvangen theatervoorstelling! Zijn bestseller over Napoleon smeekte om een vertaling naar het podium. Met muziek van singer-songwriter Geert Hellings. Meer info.

25 april | 20:00 tot 21:30 | Bibliotheektheater | v.a. €14,50

Erasmus Experience
In deze interactieve expositie ontdek je waar Erasmus over schreef en geef jij je mening. Mag iedereen altijd alles zeggen? Is ruzie echt altijd slecht? Kun je met humor alles bespreekbaar maken? Hoe meer vragen je stelt, des te beter kun je je mening vormen. Breng jouw gedachtegoed in kaart. Je zult zien dat jouw vragen helemaal niet zo veel verschillen van de vragen waarmee Erasmus zich 500 jaar geleden bezighield. En één ding is zeker: je zult er scherper door gaan denken. Meer info.

vaste expo | tijdens openingstijden | Centrale Bibliotheek 3e etage | gratis