Derek Otte is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam. Dat werd vrijdag in het Bibliotheektheater in de Centrale Bibliotheek bekendgemaakt.

Tijdens de jaarlijkse Poëzieweek droeg Hester Knibbe in het Bibliotheektheater het stokje over aan haar opvolger Derek Otte. De stadsdichter is voor een periode van twee jaar benoemd door het College van Burgemeester en Wethouders en heeft als taak jaarlijks meerdere stadsgedichten te schrijven en te presenteren over Rotterdam, de Rotterdammers en de Rotterdamse actualiteit.

Dichter, dagdromer en nachtdier
Derek Otte (1988) schrijft gedichten, treedt op en geeft taalworkshops. Hij is huisdichter bij radiozender FunX, docent Spoken Word op de Hogeschool Rotterdam en organisator van het woordpodium Paginagroots in de Rotterdamse Schouwburg. In september 2015 debuteerde hij met zijn dichtbundel Regelgeving en op dit moment werkt aan zijn tweede bundel TOFLOF. Derek schrijft in een eigenzinnige en eigentijdse stijl over alles wat hem bezighoudt, waarbij de invloed van hip-hop steevast aanwezig is.

“Als stadsdichter wil ik de aandacht voor poëzie en spoken word in de stad vergroten. Ook wil ik zorgen voor samenwerkingen en ontmoetingen tussen de gevestigde en de nieuwe(re) partijen in de stad. Èn meer woordkunst in de openbare ruimte!”

Stadsdichter op visite
Otte droomde er al langere tijd van om stadsdichter van Rotterdam te worden en nu is het moment daar. Ideeën zijn er genoeg. In een eerste project gaat de stadsdichter ‘op visite’ bij de Rotterdammers. Derek strijkt neer op allerlei plekken in de stad, van café tot bejaardentehuis, en iedereen is uitgenodigd aan te schuiven. Derek wil hiermee, en met zijn andere projecten, poëzie dichter bij de Rotterdammer brengen.

Slotbundel Hester Knibbe
Hester neemt afscheid van het stadsdichterschap met een laatste geschenk aan Rotterdam. Alle stadsgedichten die zij schreef in 2015 en 2016 zijn verzameld in een slotbundel die gratis te downloaden is als E-book.