Zoek een activiteit

Uurtje Kunst: Schaken in de Kunst

Van 15:00 tot 16:00 | Centrale Bibliotheek | Gratis, Geschiedenis, Lezing, Uurtje Kunst, schaak

Uurtje Kunst: Schaken in de Kunst

16 Dec

In Uurtje Kunst neemt kunsthistoricus en museumdocent Hoo Man Chan je op meeslepende wijze mee in de geschiedenis van de beeldende kunst. Deze editie aandacht voor het schaken in de kunst.

Uit de middeleeuwse literatuur blijkt dat het schaakspel ook voor heel andere zaken dienst dient te doen dan alleen maar als middel tot de allegorische verbeelding. In de Parzival van Wolfram von Eschenbach, die omstreeks 1200 zal zijn ontstaan, komt een passage voor waarbij ridder Walewein op een kasteel de jonge en mooie koningin Antikonië ontmoet. Wanneer zij de ridder in bedekte termen tot het liefdesspel uitnodigt, aarzelt deze niet lang. Maar al gauw worden zij door een woedende schare omsingeld en zoeken ze naar wapens om zich te verdedigen. Er is niets te vinden dan een schaakbord en stukken, maar daarmee weten ze zich ook goed te redden. Walewein gebruikt het bord als schild en met hulp van de koningin gooit hij de stukken naar de aanvallers. Van welk gewicht deze schaakstukken geweest zijn, laat zich moeilijk raden maar gemakkelijk hanteerbaar op het bord waren ze zeker niet! De schaakvoorstellingen in de middeleeuwen zijn vaak niet anders dan in beeld gebrachte romanscènes.

Meer leren over kunst? Laat je dan inspireren door onze kunstcollectie op de 4e verdieping van Bibliotheek Rotterdam. Museumdocent Hoo Man Chan is werkzaam bij museum Boijmans Van Beuningen, Kunsthal en het Nederlandse Fotomuseum.

Deze lezing is onderdeel van Schaak!

• Locatie: Filmzaal, 4e verdieping
  • Toegang: Gratis, vol = vol