Zoek een activiteit

Van 11:00 tot 12:30 | Centrale Bibliotheek | erasmus

Lezing: Klacht van de Vrede, 500 Jaar 'Give peace a chance'

28 Okt

Op de verjaardag van Erasmus een lezing over het begrip 'vrede', door Peter van den Dungen.

“Allen moeten samenzweren tegen de oorlog, allen hun stem tegen hem verheffen. De vrede echter moeten zij in het openbaar en in het particuliere leven prijzen, roemen en het volk inprenten.” Aldus Vrouwe Vrede in Klacht van de Vrede. In 2017 is het vijfhonderd jaar geleden dat Erasmus dit befaamde boek publiceerde. Een mooi moment voor een lezing door Peter van den Dungen tijdens de Week van Erasmus.

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de befaamde vredespublicatie van Erasmus, Klacht van de Vrede (Querela Pacis), verscheen. Daarin laat Erasmus Vrouwe Vrede te keer gaan tegen zich christelijk noemende volkeren die elkaar te vuur en te zwaard bestrijden, terwijl ze op het slagveld allemaal het Onze Vader bidden. Hij had die satirische benadering al (1511) bij Vrouwe Zotheid in de Lof der Zotheid toegepast.

Peter van den Dungen was 25 jaar lang de algemeen coördinator van het Internationale Netwerk van Vredesmusea, van Guernica en Den Haag tot aan Hiroshima. Hij maakt duidelijk dat Erasmus de eerste was die het begrip ‘vrede’ een moderne inhoud gaf en dat hij als eerste begon met wat nu ‘vredeseducatie’ heet. Als intermezzo wordt Erasmus’ satire op een soldaat die het Onze Vader bidt, voorgedragen. Wat kan Rotterdam met deze Klacht? Daarmee eindigt Van den Dungen. Hij nodigt je uit daarover met hem in discussie te gaan.

Bezoek na afloop van de lezing de Human Library: Erasmus Special en de Erasmus Experience

• Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110 ( naast de Centrale Bibliotheek)
  • Toegang: gratis, maar wel graag reserveren voor woensdag 25 oktober via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wil je ook gebruik maken van een gratis lunch na de lezing? Geef dit dan ook aan in je mail.

Georganiseerd door Huis van Erasmus en onderdeel van de Week van Erasmus van het Comité Erasmus - Ikoon van Rotterdam.