Zoek een activiteit

Van 20:00 tot 22:00 | Centrale Bibliotheek | bibliotheektheater

H.J.A. Hoflandlezing: Ronald Leopold

14 mei

Ronald Leopold is algemeen directeur van de Anne Frank Stichting. Hij verzorgt dit jaar de H.J.A. Hoflandlezing, met als thema morele keuzes.

Dilemma’s in de schaduw van het verleden

Het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 was de opmaat tot de bezetting van ons land door nazi-Duitsland. Van de ene op de andere dag werden mensen voor dilemma’s gesteld, die bepalend zouden zijn voor hun lot of dat van anderen. Wie van het verleden wil leren doet er goed aan zich in deze dilemma’s te verdiepen. De geschiedenis is een optelsom van de keuzes die mensen maken, niet alleen in oorlogstijd maar ook in vredestijd. We spiegelen onze levens aan de gebeurtenissen van toen, zoeken de verschillen en overeenkomsten en vragen ons af welke de morele dilemma’s van de eigen tijd zijn. Een zoektocht in de schaduw van het verleden naar wie wij zijn en wie wij willen zijn.

Over de H.J.A. Hoflandlezing

De in 1927 in Rotterdam geboren en inzomer 2016 overleden schrijver en journalist Henk Hofland schreef in 2007 in opdracht van de Initiatiefgroep het eerste essay ‘14 mei’. Als eerbetoon aan deze journalist en essayist wordt sinds 2017 door de Initiatiefgroep 14 mei een jaarlijkse H.J.A. Hoflandlezing georganiseerd. Met deze lezing wordt het bombardement herdacht als een blijvend keerpunt in de stadshistorie, maar daarbij wordt nadrukkelijk een lijn met de actualiteit gelegd. De Initiatiefgroep hoopt dat de schrijvers die worden uitgenodigd om deze lezing te houden de impact van verwoesting net zo onuitwisbaar in ons collectieve geheugen weten te markeren als Hofland dat in zijn essay van 2007 deed.

De avond wordt aangevangen met de première van de documentaire Breepleinkerk over de orgelzolder van Rotterdam van de hand van Arthur Bueno. Na de lezing vindt er een nagesprek/debat plaats met Ronald Leopold, burgemeester Aboutaleb en Gyzlene Kramer-Zeroual (Albeda) over het thema, onder leiding van Liesbeth Levy (directeur LOKAAL). De H.J.A. Hoflandlezing wordt georganiseerd door ‘Initiatiefgroep 14 mei’ in samenwerking met LOKAAL en is gratis toegankelijk. Na 14 mei wordt de lezing gepubliceerd op de website van LOKAAL en op www.brandgrens.nl. Ook wordt de lezing in beperkte oplage uitgegeven voor belangstellenden.

Human Library (van 14.00 tot 17.00 uur)
In de Human Library leen je geen boeken, maar mensen!
Voorafgaand aan de H.J.A. Hoflandlezing kunnen bezoekers korte tijd een gesprekspartner ‘lenen’ om met hem of haar in gesprek te gaan over het thema van die dag. De gesprekspartners zijn mensen die je in het dagelijks leven misschien niet snel spreekt. Volgens de gebruikers van deze ‘mensenbibliotheek’ een heel aparte en bijzondere ervaring! In de catalogus vind je personen die regelmatig morele keuzes moeten maken, zoals bijvoorbeeld een arts, een militair, een politieagent en een rechter. Kijk hier voor meer informatie over de Human Library.

• Locatie: Bibliotheektheater (Hoogstraat 110)
  • Toegang: Gratis, reserveer je ticket hier