Expo: Tapijten van Ver

Van 12 juni 2024 17:00 tot 07 juli 2024 17:00

Deze tentoonstelling neemt je mee op reis van Rotterdam naar Marokko en weer terug.

Dit kunstproject is een samenwerking tussen een groep kinderen uit Delfshaven en een groep ambachtsvrouwen uit het Atlasgebergte van Marokko. Samengebracht door kinderatelier Stichting Punt 5 en Romaisas Rugs. De groep vrouwen behoort tot Amazigh gemeenschap die bekend staat om hun artistieke tradities en culturele expressies, zoals de betekenisvolle symbolen en patronen die zij op textiel afbeelden.

De kinderen uit Rotterdam verdiepten zich in de Amazigh-patronen en de kleuren die gebruikt worden in de tapijten die de ze maken. Daarna werkten zij hun ontwerpen uit in prachtige linosneden die naar de groep Amazigh vrouwen in Marokko werden gestuurd.

De Amazigh ambachtsvrouwen kregen foto’s van de kinderen te zien die trots hun ontwerpen toonden. Zij zagen hoe jong de kinderen waren – de jongste is 8 en de oudste 12 jaar - en waren enthousiast. Zij weefden deze ontwerpen tot prachtige en grote tapijten in traditionele en ambachtelijke stijl, waarbij zij alles zelf maken: het wollen garen, de verfkleuren, de weefgetouwen en natuurlijk de tapijten. Allemaal met de hand gemaakt.

Tijdens het creatieve proces, waar traditie en verbeelding elkaar ontmoetten,  leerden we van elkaar. Het was een prachtig avontuur. Er is moed nodig om te laten zien wie je bent en wat je kunt. En dat doen de vrouwen en de kinderen met trots. Het doel van het project was dan ook om zowel de vrouwen als de kinderen trots te laten zijn op hun werk en bijdrage aan het geheel.

Het kunstproject is nog niet af. De tapijten gaan op reis! Ze worden op verschillende plekken geëxposeerd en gezien door jou!

25 jaar kinderatelier Punt 5!

Punt 5 is al 25 jaar actief in de wijk Bospolder-Tussendijken en het kinderatelier is helemaal ingericht om aan jonge kinderen kunstlessen te geven vanuit beeldende technieken. Er wordt geschilderd, getekend, ruimtelijk gewerkt, en heel veel grafiek gemaakt. Het atelier werkt intensief samen met basisscholen uit de wijk en op deze manier leren de meeste kinderen het atelier kennen. Kinderen die allemaal in Bospolder-Tussendijken wonen. Veele van hen hebben een achtergrond in Marokko, het land waar ook de Amazigh ambachtsvrouwen vandaan komen.

De tien kinderen die mee hebben gedaan met dit tapijten project zaten op de “kinderdrukkerij”, een lessenserie op de woensdagmiddag voor kinderen met veel talent en motivatie. Deze kinderen komen elke week naar het atelier om les te krijgen in tekenen en schilderen, waarnaast er ook veel grafiek wordt gemaaakt. Zoals; etsen; linosneden; stempels; en monotypes. Grafische techniek is een specialiteit van het atelier, en deze “Punt 5 kinderen” zijn daar heel goed in!

Punt 5 is een atelier voor kinderen wat een unieke maatschappelijke bijdrage levert in de wijk Delfshaven. Kinderen uit de wijk krijgen de kans om zich breder te ontwikkelen op het gebied van kunst, taal en eigenwaarde. Hierbij zijn er de afgelopen 25 jaar meer dan 70.000 kinderen bereikt die allemaal in ons kinderatelier hebben gewerkt.

Punt 5 is er erg trots op dat het de afgelopen 25 jaar zo ongelofelijk veel kinderen binnen heeft gehad die allemaal een workshop of een kunstles hebben gevolgd en heel hard hun best hebben gedaan!

Zonder het enthousiasme en de energie van al die kinderen was Punt 5 nooit geweest wat het nu is.

• Locatie: hal van de Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110
  • Data: 12 juni t/m 7 juli. Opening op 12 juni om 17:00.
  • Toegang: gratis, tijdens openingstijden

Woensdag 12 juni 2024 / Zondag 07 juli