Skip to main content

Film en Boek: Boléro

Van 13 juni 2024 14:00 tot 13 juni 2024 16:30

 

In het interbellum werd Maurice Ravel beschouwd als Frankrijks grootste nog levende componist.

Zijn werk was een mengeling van modernisme, barok en neoclassicisme, en in latere composities ook jazz. Ondanks die verscheidenheid is Ravel vooral bekend geworden met zijn compositie Boléro uit 1928, waarvan het ontstaan wordt belicht in Anne Fontaines smaakvolle film.
Hierin worden Ravels werkwijze en leven met elkaar verweven, aan de hand van zijn ontmoetingen met drie vrouwen. Het verleden sijpelt door in het heden met behulp van ingetogen flashbacks, die dit uitmuntende portret van de bekwame, gevoelige kunstenaar gelaagder maakt.

We volgen Maurice Ravel, die werkt aan een compositie voor Ida Rubinstein, een extravagante Russische choreografe. Iets zinderends moet het worden. Hoe dichter de deadline nadert, hoe groter zijn writer’s block wordt. Tot daar ineens een ritme is, en een opzwepende, sensuele melodie die de basis vormen voor wat zijn wereldberoemde meesterwerk is geworden: de Boléro.

In haar eerste biopic, Coco avant Chanel (2009), schetste Fontaine een kleurrijk portret van de modeontwerper en beeldenstormer. Dit keer baseerde Fontaine zich op de veel geprezen monografie Maurice Ravel uit 1986 van de vermaarde Franse musicoloog en journalist Marcel Mamat. Vol passie, vernuft en humor vertelt het drama het levensverhaal van de componist. Raphael Personnaz als Ravel en de uitstekende rollen van Jeanne Balibar, Doria Tillier en Emmanuelle Devos dragen daar zeker aan bij.

Praktische informatie

  • Locatie: Filmzaal Islemunda
  • Toegang: € 6,00
  • Aanmelden: via website Islemunda

Datum

Donderdag 13 juni 2024

Tijdvak

Van 14:00 tot 16:30

Locatie

Onderwerp

Cultuur, Gesprek