Workshop: Ontdek je roots | Hoe begin je?

Van 18 maart 2023 14:00 tot 18 maart 2023 16:00

 

Je kunt je roots ontdekken door te luisteren naar familieverhalen, door onderzoek in bronnen en tegenwoordig steeds vaker door DNA-onderzoek. Bibliotheek Rotterdam en het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis ondersteunen jou bij het onderzoeken van de eigen familiegeschiedenis met bronnen en informatie. 

Hoe begin je?

In de eerste workshop behandelen de experts van het CBG aan de hand van voorbeelden hoe je het beste kunt starten met het uitzoeken van je familiegeschiedenis. Ook komt het basis-stappenplan voor genealogisch onderzoek aan bod. Daarnaast zal het Stadsarchief van Rotterdam enkele bronnen uit hun collectie laten zien en toelichten. Deze workshop is de ideale start voor beginnende genealogen. De workshops zijn voor iedereen met roots in Nederland en in voormalige koloniën van Nederland. 

Wie ben ik, waar komen mijn voorouders vandaan? Wat hebben zij meegemaakt en hoe zagen hun levens er uit? Veel mensen stellen zichzelf dit soort vragen, maar het is best een klus om uit te zoeken hoe je stamboom in elkaar zit!

Het is belangrijk om te beginnen met vragen te stellen aan je ouders en opa en oma. Omdat van de afgelopen 100 jaar nog veel informatie is afgeschermd in verband met privacywetgeving, zul je die jaren moeten overbruggen. Je kunt ongeveer vanaf je overgrootouders gaan zoeken in verschillende online databases. In welke bron moet je zijn, wat vind je daar en hoe zoek je dan het beste? Deze en andere vragen zullen worden beantwoord tijdens de workshops die het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis geeft.

Tip: neem je laptop mee naar de workshop, zodat je snel en makkelijk op je eigen apparatuur kunt beginnen met onderzoek!

Verhalen van de stad

De workshops zijn onderdeel van het project Verhalen van de stad: het koloniaal en slavernijverleden van Rotterdam van Bibliotheek Rotterdam. Als je wilt begrijpen waarom Rotterdam is zoals ze is, moet je het verleden kennen. Dat van jezelf en van je mede Rotterdammers. Het koloniaal en slavernijverleden is hiervan onderdeel. Onder de titel Verhalen van de stad vind je bij Bibliotheek Rotterdam in 2023 een activiteitenprogramma en een extra collectie. Kijk voor alle informatie over het project op de overzichtspagina op onze website.

Workshopreeks

Binnen deze reeks worden de volgende workshops georganiseerd:

18 maart: Hoe begin je?
22 april: Molukse bronnen
20 mei: Bronnen uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba 
24 juni: Surinaamse bronnen
23 september: Bronnen uit voormalig Nederlands-Indië
25 november: Hoe gaan we verder? 

 Praktische informatie

  • Locatie: Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110, Rotterdam. Desideriuszaal 1e verdieping
  • Aanmelden: gratis via Eventbrite of via inloop 

Datum

Zaterdag 18 maart 2023

Tijdvak

Van 14:00 tot 16:00

Locatie

Onderwerp

Cultuur, Gesprek

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.