Zadenbibliotheek

Van 03 september 2022 10:00 tot 16 oktober 2022 17:00

Bij de zadenbibliotheek van Bibliotheek Rotterdam ‘leen’ je gratis zaden voor groenten, kruiden en bloemen. Heb je een plekje om wat nieuws te zaaien? Neem gerust zaden mee!

Zaden die jij over hebt, of die je hebt geoogst in je tuin of op je balkon breng je weer terug voor andere tuiniers. Zo groeit de collectie. Pak een leeg zakje, doe je zaden erin en schrijf erop welke zaden het zijn. Veel zaaiplezier!

Wat is een zadenbibliotheek?

Bij een zadenbibliotheek kun je gratis zaden van groenten, kruiden en bloemen lenen en ruilen. De zadencollectie bestaat uit zaden die terug zijn gebracht door leners en door tuiniers die hebben geoogst. Op dit moment zijn er verspreid over Nederland al 65 zadenbibliotheken, en dat aantal blijft groeien!

Hoe werkt het lenen?

Je kunt zaden gratis ‘lenen’. Er geldt geen uitleentermijn en er zijn geen boetes. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben. Als je zaden leent, zaai je ze in je (gevel)tuin of op je balkon. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien én zaad maken. Soms gaat een plant pas in het 2e jaar bloeien! Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Na het drogen breng je een deel van deze zaden terug naar de zadenbieb. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Waarom zijn zadenbibliotheken nodig?

Zaden zijn een bron van leven en maken gezond en lekker eten mogelijk. Wereldwijd claimen steeds meer bedrijven het patent op diverse zaden. Dat betekent dat zij rassen genetisch manipuleren en dat die niet meer vrij verspreid mogen worden. Eén van de gevolgen is dat er steeds minder soorten zaden zijn. Minder zaden betekent minder biodiversiteit en dat heeft weer gevolgen voor de insecten en vogels. Geen goede zaak dus! Met een zadenbibliotheek dragen we eraan bij dit aanbod weer groter te maken. Steeds meer tuiniers komen op deze manier makkelijk en kosteloos aan biologische-, gif- en gentechvrije zaden. Zelf je voedsel verbouwen wordt zo eenvoudiger, goedkoper, leuker en succesvoller.

Help jij mee?

Zaterdag 03 september 2022 / Zondag 16 oktober