Expo | De punter

Van 22 februari 2022 10:00 tot 31 december 2022 20:00

Bezoek de tentoonstelling over de punter - het 750 jaar oude scheepje dat aan de oorsprong ligt van wereldhavenstad Rotterdam - op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek.

Bijzondere ontdekking

In 1991 doen archeologen in Rotterdam een bijzondere ontdekking op steenworp afstand van de bibliotheek: zo’n tien meter onder de grond ligt een compleet intact bootje. Het vaartuig blijkt een zogenaamde ‘punter’ te zijn. Het werd aangetroffen op de bouwplaats van de Willemspoortunnel, op de plek waar vroeger de Rotte in de Nieuwe Maas uitmondde.

De dam in de Rotte

Rotterdam dankt haar ontstaan en haar naam aan de Rotte: Rotte-dam. De dam in de Rotte. De 400 meter lange dam ligt onder de grond op de plek waar nu de Hoogstraat loopt en ligt daarmee aan de basis van Rotterdam zoals wij het vandaag de dag kennen. Om de dam aan te leggen werd niet alleen materiaal als klei en riet gebruikt, maar ook gebruiksvoorwerpen. Zo ook het puntertje.

De punter is een spectaculaire vondst, omdat het definitief bewijst dat de dam en daarmee de stad uit circa 1270 dateert. Dat konden onderzoekers afleiden uit het hout waarmee het scheepje gebouwd is.

Onstaansgeschiedenis van Rotterdam

In de tentoonstelling kun je de punter van dichtbij bezichtigen en leer je aan de hand van twee informatieve films meer over de oorsprong van de punter en de rol die het bootje heeft gespeeld in de onstaansgeschiedenis van Rotterdam.

• Locatie: Centrale Bibliotheek, 3e verdieping
  • Toegang: gratis

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Archeologie Rotterdam.

Dinsdag 22 februari 2022 / Zaterdag 31 december

Tijdvak