Geannuleerd | Bibliotheekcollege | De Rotterdamse Videotheek

Van 26 april 2022 19:30 tot 26 april 2022 20:30


Op dinsdag 26 april staat het Bibliotheekcollege in teken van het onlangs verschenen fotoboek 'Home Video, videotheken & video in Groot-Rotterdam' (uitgeverij nai010) van beeldend kunstenaar Gyz La Rivière. Gyz (Rotterdam, 1976) zag het levenslicht in hetzelfde jaar als VHS. Niet vreemd dus dat hij foto’s van Rotterdamse videotheken verzamelt. Het is alleen een beetje uit de hand gelopen.

In Gyz’ dikke tweeledige fotoboek vormen foto’s van meer dan 135 videotheken uit het Rijnmondgebied dan ook de spil. Het fotoboek is een ode aan de videotheek als sociaal instituut in de buurt, een rol die in onze huidige tijd nagenoeg helemaal is weggevallen. In het boek worden in feite vier decennia aan stadsgeschiedenis verteld. Het boek bevat naast deze uitgebreide videothekenverzameling een enorm beeldessay over het medium video an sich.

Sinds de opkomst van video is bewegend beeld een steeds groter onderdeel van ons leven gaan uitmaken. Van Zoom-meetings en TikTok tot straatcamera’s, van de VAR in het voetbal tot medische toepassingen. In de pionierstijd gebruikten kunstenaars de videocamera om los te komen van de museale ruimte en bijvoorbeeld het echte leven te laten zien. Video is een democratisch medium en iedereen moet toch op tv kunnen komen? Is video vandaag de dag nou voornamelijk een kunst-, een commercieel-, democratisch- of juist een totalitair medium?

Interviewer en filmmaker Jeroen S. Rozendaal gaat over deze thema’s, het boek en het maakproces met Gyz in gesprek en vanzelfsprekend is er veel video- en ander beeldmateriaal te zien.

Beeld: Video Palace, Jonker Fransstraat 26-28, Rotterdam / foto: John de Bondt, 1990

  • Locatie: Bibliotheekteater
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: via Eventbrite 

 

Datum

Dinsdag 26 april 2022

Tijdvak

Van 19:30 tot 20:30

Locatie

Onderwerp

Informatie

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.