Bibliotheekcollege | Armoede in Vooroorlogs Rotterdam

Van 21 december 2021 19:30 tot 21 december 2021 20:30

In de jaren rond 1910 leefde een groot deel van de Rotterdammers en armoede, soms schrijnende armoede. Er zijn nogal wat jeugdboeken waarin we dat terugzien. Voorbeelden zijn Kruimeltje, Boefje, en Polletje Piekhaar.

We lezen over de slechte woonomstandigheden, over ouders die aan de drank zijn, en over kinderen die op straat zwerven en slapen. Als je honger hebt ben je in de verleiding om iets te stelen. Maar als je als kind ingeschakeld wordt door volwassen dieven en oplichters dan is de kans groot dat je na een tijdje zelf als crimineel door het leven gaat.

Veel werk in de havens was geen vast werk, soms verdiende je als bootwerker goed, maar dan weer niet. Ook als je een vaste baan had was je daarvan nooit zeker. In het boek Merijntje Gijzen komt een Brabants boerengezin naar de stad. Eerst gaat het goed, maar als vader wordt ontslagen moeten de jongens langs de deuren met brandhoutjes. Uiteindelijk wordt Merijntje bootwerker en staakt in 1920 mee in de grote havenstaking.

• Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: via Eventbrite

Voor toegang tot het Bibliotheektheater is een coronatoegangsbewijs en geldig identiteitsbewijs verplicht. Kijk hier voor meer informatie.

Dinsdag 21 december 2021

Tijdvak