Schatten uit de kluis: Romantiek

Van 16 december 2021 10:30 tot 16 december 2021 11:00

De ontwikkeling van jeugdliteratuur is sterk verbonden met maatschappelijke veranderingen. Elke tijd had een eigen kindbeeld, dat is terug te zien in jeugdliteratuur. Aan de hand van objecten van middeleeuwen tot nu komt de jeugdliteratuur tot leven.

25 november | Schatten uit de kluis: Middeleeuwen
Kinderen werden in de middeleeuwen beschouwd als volwassenen in zakformaat. Echte jeugdliteratuur bestond daarom nauwelijks. Ridderverhalen en Van den vos Reinaerde stammen uit deze periode.

2 december | Schatten uit de kluis: Humanisme
Humanisten als Erasmus zorgen voor vernieuwing in het onderwijs. Teksten uit de oudheid speelden een belangrijke rol. De fabels van Aesopos waren bijvoorbeeld erg populair. Ook centsprenten en sprookjes moesten morele lessen bevatten voor kinderen.

9 december | Schatten uit de kluis: Verlichting
In de late 18de eeuw kreeg men meer oog voor eigen behoeften en de eigen aard van het kind. In deze tijd ontstonden dan ook de eerste echte jeugdboeken. De bekendste is Hiëronymus van Alphens Proeve van kleine gedigten voor kinderen.

16 december | Schatten uit de kluis: Romantiek
Jeugdliteratuur uit de 19de eeuw probeerde kinderen iets te leren zonder dat ze het merkten. Niet verschenen er alleen brave kinderen in boeken, maar bijvoorbeeld ook Piet de Smeerpoets. Verhalen moesten vooral ook vrolijk en luchtig zijn. Uitgeverij Kluitman was in Nederland de bekendste uitgever van jeugdliteratuur. Deze uitgeverij drukte daarom een belangrijke stempel op wat kinderen lazen. Avonturenverhalen waren populair, zoals de belevenissen van Dik Trom.

23 december | Schatten uit de kluis: Verzuiling
Begin 20ste eeuw had elke levensovertuiging eigen jeugdliteratuur. Katholieke kinderen lazen katholieke boeken en protestantse kinderen protestantse. Hierin lazen kinderen verhalen vanuit hun eigen leefwereld verteld.

30 december | Schatten uit de kluis: Na de Tweede Wereldoorlog
De belangrijkste ontwikkeling voor het boek na de Tweede Wereldoorlog was de introductie van het pocketboek. Het was goedkoop en werd in massa’s gedrukt, waardoor boeken voor veel mensen betaalbaar werden. Veel kinderen konden zo oude en nieuwe verhalen lezen.

6 januari | Schatten uit de kluis: Moderne tijd
Tegenwoordig is de jeugdliteratuur veel rijker dan voorheen. Auteurs en uitgevers experimenteren met nieuwe vormen en genres. De jeugd heeft wat te kiezen!

Deze serie is onderdeel van het programma rondom de expositie Expositie Van Kruimeltje tot Ketelbinkie: Rotterdamse jeugdboeken 1900-1965.

• Locatie: Centrale hal
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: verplicht via Eventbrite

Natuurlijk volgen wij de maatregelen van het kabinet. Klik hier voor informatie over de coronamaatregelen die bij ons gelden.

Donderdag 16 december 2021

Tijdvak