Expositie: Van Kruimeltje tot Ketelbinkie

Van 19 november 2021 10:00 tot 09 januari 2022 17:00

Hoe zag het Rotterdam van Pietje Bell en Kruimeltje eruit? Van het leven op straat en het zware en slecht betaalde werk in de havens tot religie en de positie van vrouwen: 140 écht Rotterdamse jeugdboeken geven een uiteenlopend beeld van het leven in de Maasstad gedurende de eerste helft van de 20e eeuw.

Rond 1900 groeide de haven en daarmee de stad Rotterdam enorm. Tegelijkertijd leefden veel mensen in armoede en in heel slechte woonomstandigheden. Kinderen zwierven op straat en er was veel criminaliteit. De Tweede Wereldoorlog had grote invloed op onze stad. In de jeugdboeken lees je over gevechten bij het oude vliegveld Waalhaven, het bombardement en de vervolgingen tijdens de oorlog. De verhalen maken gebeurtenissen uit de Rotterdamse geschiedenis tastbaar en dichtbij. 

'Bestaat er zoiets als Het Rotterdamse kinderboek?' vroeg Frits zich twee jaar geleden af. Met drie studievrienden dook hij de archieven in op zoek naar jeugdboeken die zich in de Maasstad afspelen. Het resultaat: 140 écht Rotterdamse titels uit de periode 1900-1965. 

Randprogramma

Rondom de expositie is een uitgebreid randprogramma, zoals tours die gegeven worden door de vier studievrienden zelf, mini-colleges en voorleesactiviteiten. Bekijk hier het complete programma. 

Bibliotheek Rotterdam volgt de geldende coronamaatregelen. Kijk hier voor meer informatie.

 

Datum

Vrijdag 19 november 2021 / Zondag 09 januari

Tijdvak

Van 10:00 tot 17:00

Locatie

Onderwerp

Cultuur

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.