Bibliotheekcollege: De Kralingse Buitenplaatsen

Van 26 februari 2021 16:00 tot 26 februari 2021 17:00

Robert J. Ligthelm, auteur van het boek De Kralingse Buitenplaatsen van de 16e tot 21e eeuw, vertelt over de buitenplaatsen, waarvan Kralingen er ooit veertig telde. Van alle lusthoven geeft de gepensioneerde Rotterdamse internist een chronologische beschrijving, zowel wat de geschiedenis betreft als de opeenvolgende bewoners.

Ingebed in Rotterdam ligt oostelijk van het centrum de karakteristieke wijk Kralingen. De rijke geschiedenis van Kralingen wordt bepaald door het parelsnoer van buitenplaatsen dat vanaf 1600 ontstond rondom het Kasteel van Kralingen. Van de meer dan 40 buitenplaatsen die er waren, resteren er nog slechts vijf. Dit vergeten Arcadië bepaalt thans sterk hoe het 21e -eeuwse Kralingen eruit ziet.

De buitenplaatsen hadden een aantal unieke kenmerken: de vervlechting van industriële activiteit met bewoning, de zeer sterke rol van immigrantenfamilies, het fenomeen ‘kwakelbruggen’ en ‘lease’ buitenplaatsen. Er is een grote dichtheid van buitenplaatsen geweest, hoger en vroeger dan aan de Vecht.

Voor zijn boek is veel beeldmateriaal gebruikt waarvan sommige afbeeldingen niet eerder gepubliceerd zijn. Veel huizen worden voor het eerst beschreven. Zijn college en het boek geven een unieke inkijk in het verleden.

Het Bibliotheekcollege is via livestream te volgen. Registreer je via Eventbrite voor een gratis livestream-ticket of bepaal zelf hoeveel je wilt doneren voor je ticket.

• Locatie: Online
  • Toegang: Registreer je voor de livestream