In memoriam: Guilherme Mendes da Silva

Van 04 februari 2020 14:00 tot 17 februari 2020 17:00

De Kaapverdiaanse schrijver Guilherme Mendes da Silva, of wel Joao da Luz, was een frequent bezoeker van de Centrale Bibliotheek. Op 4 februari v.a. 14:00 uur herdenken wij hem met een 'in memoriam' op de 3e verdieping van de Centrale Bibliotheek.

Aansluitend aan deze bijeenkomst vindt rond 15:00 uur op dezelfde locatie een informatiebijeenkomst over de gratis activiteiten voor senioren in de bibliotheek zoals cursussen digitaal en taal voor beginners en gevorderden, belastingservice en overige evenementen die plaatsvinden in de bibliotheek.

Het herdenkingsmonumentje is van maandag 20 januari t/m maandag 17 februari te bezichtigen op de 3e etage van de bibliotheek.

Over Guilherme Mendes da Silva Gonçalve

Guilherme Mendes da Silva Gonçalves was beter bekend als Joao da Luz. Hij werd geboren op 8 september 1932 in Praia, de hoofdstad van het eiland Santiago. Hij volgde de maritieme opleiding in navigatie in New York. Daarna werd hij kapitein op de grote vaart. João genoot van lezen en het schrijven van poëzie. Na zijn pensionering werd hij schrijver. Zijn boeken schreef hij in de Bibliotheek Rotterdam; ‘De humeuren van mijnheer Utac’ (2012) en‘De Mozes van Rotterdam’ (2016).

Ook vertelde hij over pensionhouder Constantino Delgado, maar ook over de Kaapverdische emigratie en de ontwikkeling van de gemeenschap in Rotterdam. Als zeeman kende hij die geschiedenis van binnenuit, als schrijver maakte hij duidelijk hoe hij aankeek tegen allerlei zaken die de afgelopen vijftig jaar waren gepasseerd. De publicatie van deze twee boeken gaf hem grote voldoening bij het vervullen van zijn droom als schrijver.

• Locatie: 3e verdieping
  • Toegang: gratis