GEANNULEERD: Boekenweek | 010-Actueel: Grand Hotel Rotterdam?

Van 10 maart 2020 20:00 tot 10 maart 2020 21:30

In verband met de uitbraak van de coronavirus in Noord-Italië waar Ilja Leonard Pfeijffer woont, kan hij niet naar Rotterdam komen. Iedereen die een kaartje heeft gekocht krijgt geld terug en wordt geïnformeerd via e-mail. Ook wanneer er een vervangende datum komt. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hieronder lees je zijn verklaring:

VERKLARING

Boekenweektournee Ilja Leonard Pfeijffer afgelast vanwege Coronavirus

Genua, 6 maart 2020.

Voor de komende Boekenweek was er een mooie en intensieve tournee voor mij georganiseerd langs een achttal plaatsen in Nederland. Ik had mij daar erg op verheugd.

Maar ik woon in Noord-Italië, waar de besmetting met het Coronavirus, die ik persoonlijk aanvankelijk misschien enigszins had onderschat, inmiddels epidemische vormen begint aan te nemen met meer dan vierduizend patiënten volgens de officiële telling van vandaag. Sinds de laatste update van 4 maart jl. ligt mijn woonplaats Genua in de zone waarvoor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft uitgevaardigd. Op verzoek van het RIVM worden alle niet-noodzakelijke reizen naar deze gebieden afgeraden, ter voorkoming van verdere besmettingen in Nederland.

Het is dan ook begrijpelijk dat organisatoren en gasten van verschillende evenementen die voor de komende week waren voorzien, de afgelopen dagen contact hebben opgenomen met mijn management om uiting te geven aan hun bezorgdheid. Naar deze zorgen heb ik willen luisteren.

Om deze redenen heb ik in samenspraak met mijn manager en in nauw overleg met de Schrijverscentrale en mijn uitgeverij, De Arbeiderspers, tot mijn spijt moeten besluiten dat het op dit moment onverantwoord zou zijn om naar Nederland te reizen en groepen mensen bloot te stellen aan mijn aanwezigheid.

Mijn lezers zijn mij dierbaar. Dat is de reden waarom ik erg had uitgekeken naar de geplande ontmoetingen en waarom ik mijn besluit persoonlijk als een teleurstelling ervaar. En ik wil mijn dierbare lezers geruststellen door hen ervan te verzekeren dat ik mij vooralsnog uitstekend voel. Maar ik zou het mijzelf nooit vergeven als ik de gezondheid van mijn lezers ongewild en ongemerkt door roekeloos enthousiasme in gevaar zou brengen.

Mijn manager zal de komende weken in overleg met de organisatoren op zoek gaan naar mogelijkheden om de geplande evenementen later dit jaar alsnog doorgang te laten vinden.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ontmoet rebellen en dwarsdenkers tijdens de 85e Boekenweek. Onder andere Ilja Leonard Pfeijffer is tijdens 010-Actueel te gast om te vertellen over zijn veelgeprezen roman Grand Hotel Europa en gaat in gesprek over toerisme in Rotterdam.

Rotterdam is populair onder binnen- en buitenlandse toeristen. Het aantal bezoeken blijft voor het zesde jaar op rij onverminderd stijgen. De economische impact wordt voor de stad steeds groter en de zakelijke reisindustrie is inmiddels een belangrijke inkomstenbron. Hotels, attracties en bedrijven profiteren volop van de toenemende populariteit van Rotterdam. Voor de gemeente aanleiding om in 2018 voor het eerst een wethouder met de portefeuille Toerisme aan te stellen. Bovendien wordt begin 2020 de eerste toeristische visie door wethouder Kasmi gepresenteerd waarin wordt beschreven hoe de stad de balans tussen levendigheid en leefbaarheid wilt bewaken.

Toerisme wordt gezien als een belangrijke inkomstenbron, maar in Europa lijden vele steden onder het massatoerisme. Huizenprijzen in stadscentra stijgen tot grote hoogtes, oorspronkelijke bewoners verlaten de stad, de infrastructuur kan de grote bezoekersstromen nauwelijks aan. Welke lessen kan Rotterdam hieruit trekken? Zullen toeristen onze stad nog beter weten te vinden nadat het Eurovisie Songfestival heeft plaatsgevonden? En wat betekent dit voor de leefbaarheid in de stad?

In het Bibliotheektheater gaat Lotfi El Hamidi in gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer, auteur van de alom geprezen roman 'Grand Hotel Europa' en Wilbert Lek, directeur van Rotterdam Partners. Ook Ferrie Weeda, stadsgids en schrijver van o.a. Vers Beton, en Ko Koens, lector New Urban Tourism bij InHolland Rotterdam en co-auteur van het rapport: 'Overtoerisme, over het begrijpen en managen van de groei van stedelijke toerisme', nemen deel aan het debat. Tijdens het debat is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Na afloop verzorgt boekhandel Donner in de foyer de boekverkoop en signeert Ilja Leonard Pfeijffer graag een exemplaar.

010-Actueel wordt zes keer per jaar georganiseerd door LOKAAL & Bibliotheek Rotterdam en is hét debatpodium voor iedere Rotterdammer die wil meepraten over actuele Rotterdamse onderwerpen. Dit debat staat in het teken van de Boekenweek, met als thema ‘Rebellen & Dwarsdenkers’. Kijk hier voor onze andere activiteiten tijdens de Boekenweek.

• Toegang:  5,00 euro (niet-lid), 3,00 euro (lid). Inclusief drankje na afloop.
  • Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110
  • Aanmelden: aan de balie in de bibliotheek of via de button

Dinsdag 10 maart 2020

Vanaf 20:00