Boekenweek | 010-Actueel: Grand Hotel Rotterdam?

Van 10 maart 2020 20:00 tot 10 maart 2020 21:30

Ontmoet rebellen en dwarsdenkers tijdens de 85e Boekenweek. Onder andere Ilja Leonard Pfeijffer is tijdens 010-Actueel te gast om te vertellen over zijn veelgeprezen roman Grand Hotel Europa en gaat in gesprek over toerisme in Rotterdam.

Rotterdam is populair onder binnen- en buitenlandse toeristen. Het aantal bezoeken blijft voor het zesde jaar op rij onverminderd stijgen. De economische impact wordt voor de stad steeds groter en de zakelijke reisindustrie is inmiddels een belangrijke inkomstenbron. Hotels, attracties en bedrijven profiteren volop van de toenemende populariteit van Rotterdam. Voor de gemeente aanleiding om in 2018 voor het eerst een wethouder met de portefeuille Toerisme aan te stellen. Bovendien wordt begin 2020 de eerste toeristische visie door wethouder Kasmi gepresenteerd waarin wordt beschreven hoe de stad de balans tussen levendigheid en leefbaarheid wilt bewaken.

Toerisme wordt gezien als een belangrijke inkomstenbron, maar in Europa lijden vele steden onder het massatoerisme. Huizenprijzen in stadscentra stijgen tot grote hoogtes, oorspronkelijke bewoners verlaten de stad, de infrastructuur kan de grote bezoekersstromen nauwelijks aan. Welke lessen kan Rotterdam hieruit trekken? Zullen toeristen onze stad nog beter weten te vinden nadat het Eurovisie Songfestival heeft plaatsgevonden? En wat betekent dit voor de leefbaarheid in de stad?

In het Bibliotheektheater gaat Lotfi El Hamidi in gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer, auteur van de alom geprezen roman 'Grand Hotel Europa' en Wilbert Lek, directeur van Rotterdam Partners. Ook Ferrie Weeda, stadsgids en schrijver van o.a. Vers Beton, en Ko Koens, lector New Urban Tourism bij InHolland Rotterdam en co-auteur van het rapport: 'Overtoerisme, over het begrijpen en managen van de groei van stedelijke toerisme', nemen deel aan het debat. Tijdens het debat is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Na afloop verzorgt boekhandel Donner in de foyer de boekverkoop en signeert Ilja Leonard Pfeijffer graag een exemplaar.

010-Actueel wordt zes keer per jaar georganiseerd door LOKAAL & Bibliotheek Rotterdam en is hét debatpodium voor iedere Rotterdammer die wil meepraten over actuele Rotterdamse onderwerpen. Dit debat staat in het teken van de Boekenweek, met als thema ‘Rebellen & Dwarsdenkers’. Kijk hier voor onze andere activiteiten tijdens de Boekenweek.

• Toegang:  5,00 euro (niet-lid), 3,00 euro (lid). Inclusief drankje na afloop.
  • Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110
  • Aanmelden: aan de balie in de bibliotheek of via de button

Dinsdag 10 maart 2020

Cultuur, Gesprek