Boekenweek | Bibliotheekcollege: Piet Hein

Van 13 maart 2020 16:00 tot 13 maart 2020 17:00

Wetenschapsjournalist en schrijver Simon Rozendaal vertelt over het leven van Piet Hein, die het van ketelbinkie tot admiraal schopte.

Piet Hein groeide op in de haven van Delft toen die nog geen onderdeel van Rotterdam uitmaakte en leefde tijdens wat we nu beschroomd de Gouden Eeuw noemen. Wetenschapsjournalist en schrijver Simon Rozendaal ging eind 2015 bij historisch Delfshaven wonen, zag vanaf zijn balkon de geboorteplek van Piet Hein en schreef uit nieuwsgierigheid ‘Zijn naam is klein - Piet Hein en het omstreden verleden’. Een nieuwe biografie (uitgekomen in 2019) van het ketelbinkie dat het tot admiraal schopte en die bij Cuba de zilvervloot veroverde, waardoor de opstand tegen Spanje een nieuwe impuls kreeg. In dit college gaat Rozendaal in op actuele vragen. Zijn woorden als ‘Gouden Eeuw’ en ‘zeeheld’ nog wel gepast? Was Piet Hein een wegbereider voor de slavenhandel? Is Nederland rijk geworden door het plunderen van andere landen?

Dit Bibliotheekcollege staat in het teken van de Boekenweek, met als thema ‘Rebellen & Dwarsdenker’. Kijk hier voor de andere activiteiten tijdens de Boekweek.

• Toegang: gratis
  • Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110