Tentoonstelling: Halve eeuw Marokkaanse migratie, een gedeelde geschiedenis

Van 07 januari 2020 10:00 tot 08 februari 2020 17:00

De tentoonstelling vertelt geschiedenis aan de hand van opgetekende verhalen van Marokkaanse migranten en hun nakomelingen, foto’s, oude gebruiksvoorwerpen, posters, brochures en publicaties.

Dit archiefmateriaal is afkomstig uit het archief van instellingen, Marokkaanse organisaties en individuen. Ook komen de verhalen aan bod van autochtone Nederlanders die vanaf het begin betrokken waren bij de participatie en emancipatie van deze nieuwe Nederlanders. In de tentoonstelling komt niet alleen de migratiegeschiedenis aan de orde, maar bijvoorbeeld ook de gezamenlijke sociale strijd tegen kernwapens en racisme in Nederland. Hierdoor wordt deze onderbelichte gedeelde geschiedenis in woord en beeld weergegeven.

Robert de Hartogh

Fotograaf Robert de Hartogh is in de jaren '70 begonnen met het vastleggen van het dagelijks leven van immigranten in Nederland. Doordat hij al in een vroeg stadium een hecht netwerk wist op te bouwen van immigranten families, hulporganisaties en uitgeverijen van onderwijsmateriaal, droeg hij onder meer voor een belangrijk deel bij aan de beeldvorming van de eerste generatie gastarbeiders. Het werk van Robert de Hartogh concentreert zich in de regio Rotterdam, maar hij reisde ook regelmatig naar de thuislanden van immigranten.

• Toegang: gratis
  • Locatie: centrale hal

Bibliotheekcollege, 31 januari: Antropologe Malika Ouacha laat tijdens dit Bibliotheekcollege vanuit een cultureel en historisch perspectief zien, hoe de verschillende Marokkaanse generaties een plek hebben gevonden in de Nederlandse samenleving.

010-actueel, 22 januari: Tijdens deze editie van 010-actueel wordt de documentaire Mijn vader, de expat vertoond en gaat een panel met elkaar over dit thema in debat.

Beeld: Robert de Hartogh

Dinsdag 07 januari 2020 / Zaterdag 08 februari