Boekenweek | Oek de Jong

Van 15 maart 2020 14:00 tot 15 maart 2020 15:30

Ontmoet rebellen en dwarsdenkers tijdens de 85e Boekenweek. Het lezen van boeken zet aan tot nadenken, het vergroot ons voorstellingsvermogen.  Lezers ontwikkelen hierdoor begrip voor anderen en houden minder vast aan vooroordelen. Oek de Jong wordt deze middag geïnterviewd door Dorine Veelders over zijn veelgeprezen roman Zwarte schuur.

Oek de Jong is schrijver van een oeuvre van romans, verhalen en essays. Zijn bekendste boeken zijn de romans Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras, Hokwerda’s kind en Pier en oceaan. In de nieuwe roman van Oek de Jong lijkt een succesvolle kunstenaar weg te komen met een dodelijk voorval uit het verleden.

Zwarte schuur is roman over leven met trauma en de verwerking ervan, over de vrouwen die schilder Maris Coppoolse in de loop der jaren confronteren met zichzelf en over de kracht van een grote liefde. Op zijn negenenvijftigste heeft de schilder een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De internationale pers schrijft erover, het publiek stroomt toe. Maris staat op het toppunt van zijn roem. In de coverstory van een weekblad wordt de bron van zijn obsessieve werk blootgelegd: een misdaad die hij op zijn veertiende beging. Niemand in zijn omgeving is hiervan op de hoogte. Alles begon in een zwart geteerde schuur op een eiland. Dit is het verhaal van een leven dat door één enkele, catastrofale gebeurtenis wordt getekend. Maris Coppoolse heeft ‘levenslang’. We zien hem als kunstenaar in Amsterdam en New York en kijken diep in zijn huwelijk met de levenslustige en avontuurlijke, maar ook door schuld getekende Fran, dat dreigt vast te lopen. Denk mee: eens een foute man, altijd een foute man?

• Toegang: € 7,50 voor leden, € 10,- voor niet-leden
  • Aanmelden: via de button of in de bibliotheek

Deze activiteit staat in het teken van de Boekenweek, met als thema ‘Rebellen & Dwarsdenkers’. Kijk hier voor onze andere activiteiten tijdens de Boekenweek.

Zondag 15 maart 2020

Cultuur