010-Actueel: 50 jaar Marokkaanse Migratie

Van 22 januari 2020 19:30 tot 22 januari 2020 21:30

50 jaar geleden tekenden Nederland en Marokko het arbeidswervingsverdrag. Tijdens deze editie van 010-actueel wordt de documentaire Mijn vader, de expat vertoond en gaat een panel met elkaar over dit thema in debat.

50 jaar geleden tekenden Nederland en Marokko het arbeidswervingsverdrag. Met dit verdrag konden Nederlandse bedrijven Marokkaanse arbeiders naar Nederland halen. Tijdens deze editie staat 010-Actueel, hét debatpodium voor iedere Rotterdammer die wil meepraten over actuele Rotterdamse onderwerpen, in het teken van de gedeelde geschiedenis van de Marokkaans-Nederlandse migratie in Rotterdam.

Rotterdam is een stad bij uitstek die gekenmerkt wordt door diversiteit. Inwoners zien zichzelf in de eerste plaats als Rotterdammer en dan pas als bijvoorbeeld Nederlander, waardoor de vraag blijft in hoeverre de Rotterdamse migratiegeschiedenis als een gedeelde verleden, laat staan een gezamenlijke toekomst wordt ervaren.

In het Bibliotheektheater wordt voor aanvang van het debat de documentaire 'Mijn vader, de expat' van de Rotterdamse filmmaker Abdelkarim El-Fassi vertoond. Aansluitend vindt er met hem, Nourdin El Oulali van NIDA en Jacomijne Prins, onderzoeker en univerisitair docent sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, een debat plaats en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Over de sprekers

Abdelkarim El-Fassi is producent en regisseur o.a. bekend van de documentaires 'Mijn vader, de expat' en 'Toen ma naar Mars vertrok'. De missie van zijn multimediabedrijf Zouka is verhalen van zijn generatie in het Nederlandse DNA krijgen.

Nourdin El Ouali is de fractievoorzitter van NIDA, een politieke partij met Rotterdams DNA en islamitische inspiratie. NIDA is in 2014 naar eigen zeggen opgericht vanuit de noodzaak om in verbinding met elkaar, met waardering voor diversiteit een mooi harmonieus geheel te maken van de stad.

Jacomijne Prins is zelfstandig onderzoeker en universitair docent aan de afdeling sociologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze doet o.a. onderzoek naar de identiteitsconstructie van jongeren met een migratieachtergrond.

  • Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110
  • Ticket: €5,- incl. drankje (leden & niet-leden)
  • Aanmelden: via de button

Datum

Woensdag 22 januari 2020

Locatie

Onderwerp

Cultuur, Gesprek

Bestellen

Bestel tickets

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.