Verdiepingscursus Leesbevordering deel 2

Van 15 januari 2020 13:30 tot 15 januari 2020 16:45

Wil je weten hoe je poëzie in kunt zetten op jouw school? Hoe de Lees!ambassade ervoor zorgt dat jij dat ene boek nóóit meer vergeet? En hoe je je leerlingen met plezier creatief aan het schrijven krijgt? Geef je dan op voor de Verdiepingscursus Leesbevordering.

De cursus bestaat uit zeven workshops en interactieve presentaties, verdeeld over vier woensdagmiddagen:

1. Woensdag 20 november 2019
2. Woensdag 15 januari 2020
3. Woensdag 11 maart 2020
4. Woensdag 15 april 2020

Je kunt de hele cursus volgen of je aanmelden voor één of meerdere middagen. Je kunt ook een collega in jouw plaats laten gaan!
Als je deelneemt aan alle vier de middagen ontvang je een certificaat. Én het jeugdboek dat Lidewijde Paris tijdens de vierde middag bespreekt.

Weten waar de woorden zijn

Programma middag 2: 

Beter lezen door creatief schrijven - Mariet Lems & Minilessen leesvaardigheden - Brenda Versluis

Mariet Lems geeft workshops creatief schrijven in het basisonderwijs. Alle kinderen kunnen verhalen en gedichten schrijven, en ook nog met veel plezier, als je de juiste stappen maar neemt om ze op hun eigen woorden te laten komen!
De methodiek die Mariet Lems in haar boek ‘Weten waar de woorden zijn’ beschrijft, helpt leerkrachten om die stappen samen met leerlingen te nemen.
Mariet is Consulent Kunsteducatie Literatuur, tekstschrijver en dichter.

Brenda Versluis – onderwijsspecialist bij Bibliotheek aan den IJssel geeft de workshop ‘Minilessen leesvaardigheden’. Je leert hoe je via ‘modeling’ kinderen leesstrategieën kunt aanleren die zij nodig hebben om een succesvolle lezer te zijn. Vervolgens passen leerlingen deze vaardigheden zelf toe in het boek dat zij zelf graag lezen.
Vragen als Hoe kies ik een boek?, Wie is de hoofdpersoon? en Wat doe je als je een moeilijk woord tegenkomt? komen aan bod. Zelfs grammaticale oefeningen worden leuk met deze minilessen.
Ter inspiratie: Bekijk deze video over karaktereigenschappen van boekpersonages.

  • Voor wie: Leerkrachten primair onderwijs 
  • Toegang: Voor deelnemers aan de Bibliotheek op school Rotterdam is de cursus gratis; externe deelnemers betalen € 350,- voor de gehele cursus of € 90,- per middag
  • Locatie: Desideriuszaal (1e verdieping)
  • Aanmelden: Mail vóór 1 november je naam, adres, school, e-mailadres, telefoonnummer én naar welke bijeenkomsten je komt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van ‘Verdiepingscursus Leesbevordering’.

Datum

Woensdag 15 januari 2020

Locatie

Onderwerp

Onderwijs

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.