• Home
 • Campagnepagina

Campagnepagina

Kinderboekenweek

Kinderboekenweek 2020: En toen?

Hou jij ook zo van dinosauriërs en fossielen, van ridders en kastelen of van opgravingen en ontdekkingsreizen? Dan kun jij je hart ophalen tijdens de volgende Kinderboekenweek! We nemen we je van 30 september tot en met 11 oktober mee door de geschiedenis, want dit jaar draait de Kinderboekenweek om het thema: En toen? Reis je mee terug in de tijd?

Vanwege het coronavirus is er dit jaar een alternatief voor het Kinderboekenweekfeest: twee zondagen met theater, kidscolleges en workshops rondom een historisch thema. Daarnaast is er, zoals ieder jaar een hoop te beleven in onze vestigingen!

Op deze pagina vind je een overzicht van alle activiteiten én boekentips in het thema van de Kinderboekenweek.

Coronamaatregelen

Zowel in de Centrale Bibliotheek als op de vestigingen wordt rekening gehouden met de maatregelen. Door reserveren verplicht te stellen kunnen bibliotheken het aantal bezoekers reguleren. Over het algemeen vinden er alleen kleinschaligere activiteiten plaats, waar volwassenen 1,5 m kunnen houden of zelfs niet aanwezig zijn. Zo kunnen er ook dit jaar een hele hoop kinderen, verspreid, op reis door de tijd!  Klik hier voor informatie over de veiligheidsmaatregelen die worden getroffen.

4 oktober | Prehistorie, steentijd en ijstijden

Op 4 oktober gaan we op reis naar de prehistorie, de steentijd en de ijstijden. Neem onder andere een kijkje onder de grond met Hans Post, schrijver van het Groot Graafboek, maak een stop-motion filmpje over de prehistorie of speel voor dino-detective en onderzoek aan de hand van fossielen welk verschrikkelijk tafereel zich in de oertijd heeft afgespeeld.

Klik hier voor een overzicht van de activiteiten

11 oktober | Egyptenaren, Grieken en Romeinen

Verdiep je op 11 oktober in oude beschavingen en kom alles te weten over de Egyptenaren, Grieken & Romeinen. Schrijf een geheime boodschap met hiëroglyfen of in spijkerschrift of kom naar de jeugdtheatervoorstelling van Tosca Menten over Dummie de Mummie!

Klik hier voor een overzicht van de activiteiten

Ga op expeditie!

Aan de hand van een stickerspeurtocht bij het boek 'Hadden de Grieken al raketten' van Govert Schilling, kun je in de bibliotheek op onderzoek uit in de geschiedenis. Ook kun je met het doe-boekje ‘Tijdreizen’ de leukste opdrachten, puzzels en spellen doen. De doe-boekjes zijn gratis op te halen in alle Rotterdamse vestigingen.

En nog veel meer activiteiten!

Op 30 september opent Hakim (bekend van Sesamstraat) de Kinderboekenweek in Delfshaven. Daarnaast is er, zoals ieder jaar, een uitgebreid programma in de vestigingen met kinderboekenschrijvers, workshops en jeugdtheatervoorstellingen. Genoeg te beleven dus!

Klik hier voor een overzicht van de activiteiten

Boekentips | En toen?

Boeken zijn net tijdmachines: ze brengen de geschiedenis tot leven. Sla het open en je belandt tussen de dinosauriërs in de oertijd, in een badhuis bij de Romeinen of in een spannend riddergevecht!

Groep 1 en 2

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

Groep 3 en 4

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

Groep 5 en 6

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

Groep 7 en 8

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

 • Naar de catalogus

Lees meer: Kinderboekenweek

Vakantiebieb

De VakantieBieb is geopend!

Lekker lezen in de vakantie? Met de VakantieBieb heb je de mooiste e-books en luisterboeken altijd op zak. Voor jong en oud. De app is voor iedereen toegankelijk tot 1 september, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

Misschien weet je nog niet waar je deze zomervakantie doorbrengt. Maar waar je ook bent: met de VakantieBieb kun je heerlijk op avontuur in je hoofd. Met tientallen e-books en luisterboeken en voor elk wat wils: van spanning tot chicklit, van literatuur tot informatief.

Hulp nodig  bij het downloaden of gebruiken van de app? Op YouTube vind je instructuevideo's voor leden van de bibliotheek en niet-leden.

Download in de Apple Store

Download in de Google Play Store

Veelgestelde vragen

Algemeen

 • Wanneer komt de app voor Android?

  De VakantieBieb is een splinternieuwe app. Die moet daarom goedgekeurd worden door Apple (iOS) en Google (Android) voordat deze in de appstores terechtkomt. Helaas duurt de goedkeuring door Google langer dan verwacht. We hopen dat de Android-app zo snel mogelijk komt. Wil je eenmalig van ons per mail een seintje als de app er is? Geef dan je e-mailadres aan ons door via dit formulier.

 • Werkt de app ook op een Windows Phone?

  Nee, de VakantieBieb werkt niet op een Windows Phone. Omdat veruit de meeste mensen gebruikmaken van een Android- of iOS-toestel, is ervoor gekozen om geen Windows-versie te maken

 • Ik kan niet inloggen. Wat kan ik hieraan doen?

  Heb je problemen met inloggen, neem dan contact op met de klantenservice van de online bibliotheek.

Boeken

 • Is er een lijst met alle beschikbare boeken?

  Ja, er is een lijst voor volwassenen en een lijst voor de jeugd:

 • Hoe lang zijn de boeken beschikbaar?

  Van 1 juli t/m 31 augustus 2020.

  Na deze periode kun je de boeken (en vele andere titels) lenen via de online Bibliotheek. Hiervoor heb je wel een abonnement nodig.

 • Hoeveel boeken mag ik lenen?

  Je kunt zo veel e-books en luisterboeken downloaden als je wilt. Houd wel rekening met de opslagruimte op je telefoon of tablet.

Welke boeken vind je in de VakantieBieb?

Naar de catalogus

Lees meer: Vakantiebieb

Ontmoet schrijvers online

Ontmoet schrijvers online

Altijd al een schrijver willen interviewen? Meld je dan aan voor Ontmoet Schrijvers Online. Gedurende zeven weken krijg je de kans om verschillende schrijvers via een webinar te ontmoeten en vragen te stellen.  Het eerste half uur van het webinar voert een lokale interviewer een gesprek met de schrijver. Vervolgens hebben de deelnemers van Ontmoet Schrijvers Online een half uur de tijd om hun eigen vragen te stellen.

Ontmoet Schrijvers Online vindt iedere donderdagavond van 19:30 - 20:30 uur plaats via het Goto-webinarsysteem van de Koninklijke Bibliotheek. Dat werkt heel eenvoudig: je meldt je aan voor het webinar via het Facebook-evenement of via de links op deze pagina en ontvangt de link naar het webinar in je mailbox.

Het programma

21 mei | Alex Boogers

Alex Boogers werd gevormd door vechtkunstenaar Bruce Lee. Samen met zijn zoon maakte hij een reis door de Verenigde Staten om op zoek te gaan naar sporen van hem. Hij heeft zijn reis vastgelegd in De zonen van Bruce Lee. Robbert Meijntjes gaat tijdens het webinar met Alex Boogers in gesprek over zijn fascinatie voor vechtsport en deze Oosterse filmheld. Boogers debuteerde in 1999 onder het pseudoniem M.L. Lee. Drie jaar later publiceerde hij Het waanzinnige van sneeuw onder zijn eigen naam. Boogers is populair onder jeugdige lezers en onder (jong)volwassenen. Met Alleen met de goden won hij de Nederlandse Boekhandelsprijs en werd hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Meld je aan

28 mei | Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse houdt al jaren een Japanverzameling bij en die verzameling ziet nu voor het eerst het licht in Japan in honderd kleine stukjes. Cornelisse houdt vooral van de gedetailleerde dingen, van klein gepriegel en in Japan is dat alomtegenwoordig. Elfie Tromp gaat met haar in gesprek over haar verzameling, over de Japanse taal en over gekkigheden die het land ook kenmerken. Cornelisse maakt voor de VPRO ook de televisieserie Tokidoki, waarvan het tweede seizoen nu wordt uitgezonden. Ze heeft een column op de voorpagina van de Volkskrant en ze schreef de boeken Taal is zeg maar echt mijn ding, En dan nog iets, De verwarde cavia en Taal voor de leuk. Ze werd maar liefst drie keer genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Meld je aan

4 juni  | Splinter Chabot

Spinter Chabot worstelde lange tijd met zijn geaardheid. Die worsteling leverde een prachtig boek op, genaamd Confettiregen. In een interview in de Volkskrant vertelde hij: ‘Mensen die afwijken brengen een samenleving vooruit en geven haar kleur.’ Bram van Reewijk gaat met hem in gesprek over zijn worsteling, over de LHTB-gemeenschap en over kleur geven aan de samenleving.
Chabot is programmamaker, onder andere bekend van het programma Splinter, in de politiek en als tafelheer bij De Wereld Draait Door. Confettiregen is zijn debuut. ‘Een prachtig hartverscheurend boek. Ongelooflijk mooi opgeschreven,’ aldus Matthijs van Nieuwkerk.

Meld je aan

11 juni | Marijke Schermer

Marijke Schermer beschrijft in Liefde, als dat het is de vele versies van liefde: puberromantiek, vriendschap, lust tot de intensiteit van het moment. En ook de pijn die gepaard gaat met liefde. De interviewer gaat met haar in gesprek over dit moderne verhaal met een klassieke onderwerp.
Schermer is toneel- en romanschrijver. In 2019 verscheen haar roman Liefde, als dat het is, dat op de shortlist staat van de Libris Literatuur Prijs 2020. NRC Handelsblad schreef over haar: ‘Ze is hard op weg een van de interessantste schrijvers van Nederland te worden.’

Meld je aan

18 juni | Suzanna Jansen

Suzanna Jansen tekende in Wael het verhaal op van een jongen uit Syrië die door de oorlog zijn gewone leven ziet afbrokkelen en genoodzaakt is te vluchten. Hij moet alles achterlaten en een nieuw bestaan opbouwen. De interviewer gaat met haar in gesprek over dit actuele onderwerp.
Jansen werkte als reseacher voor documentaires van de VPRO en VRT. Later als correspondent voor het Belgische Dagblad De Morgen en als freelancer voor onder andere NRC Handelsblad, HP/deTijd en Opzij. Eerder schreef ze Het pauperparadijs, dat een onverwachte bestseller werd. De theatervoorstelling stond gepland voor deze zomer, maar is vanwege de huidige situatie helaas verplaatst naar 2021.
 

Meld je aan

25 juni | Eva Vriend

Eva Vriend legt de pijn van de polder bloot in Eens ging de zee hier tekeer. Hierin beschrijft ze de levens van vier vissersfamilies rondom om de Zuiderzee. Urenlang heeft ze gesproken met Vissers op Urk, Volendam, Spakenburg, Harderwijk en Elburg. Als boerendochter uit de Noordoostpolder moest ze het vertrouwen winnen en dat leverde uiteindelijk prachtige verhalen op. Caroline van Egmond gaat met haar in gesprek over het veranderende landschap, het vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan, over tegenslag en veerkracht.
Eerder schreef Eva Vriend Het nieuwe land over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland, waarvoor ze de Brusseprijs en de Libris Geschiedenis Prijs won. Sinds 2016 werkt ze samen met het Zuiderzeemuseum aan het interactieve project ‘Mijn Zuiderzee’.
 

Meld je aan

2 juli  | Esther Gerritsen

Esther Gerritsen vertelt in De trooster het verhaal van Jacob, conciërge in een klooster, die een nieuwe gast onder zijn hoede krijgt. Hoewel hij probeert zich terughoudend op te stellen, verliest hij zich in de aandacht die hij krijgt. Op haarscherpe wijze wordt deze relatie ontleed. Zoals Trouw schrijft: ‘Gerritsen palmt je in met haar observaties, dat talent om het menselijk streven en tobben in het onderlinge contact oh-zo precies weer te geven. […] Zo helder soms dat het raakt aan een openbaring.’ Alek Dabrowski gaat daarover met haar in gesprek.
Gerritsen debuteerde met een verhalenbundel waarna zes succesvolle romans volgden. Elke volgende roman oogstte weer meer lof. Met De trooster werd ze ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. De jury was eensgezind: 'in deze roman laat ze zien hoe ver haar talent reikt en dat is ver.'
 

Meld je aan

Lees meer: Ontmoet schrijvers online

Netwerk Digitale Inclusie 55+

Netwerk Digitale Inclusie 55+

Bijdragen aan de digitale inclusie van 55-plussers in Rotterdam? Sluit je dan aan bij het Netwerk Digitale Inclusie 55+.

Wat is het Netwerk Digitale Inclusie 55+?

Een netwerkorganisatie die toewerkt naar een stedelijk en gebiedsgericht samenwerkingsverband voor het versterken en ondersteunen van digitale vaardigheden van 55-plussers. Binnen dit samenwerkingsverband kunnen we een groot aantal oudere Rotterdammers helpen, ondersteunen en onderrichten. Met een aanbod dat past bij hun behoeften dragen we zo bij aan zelfredzaamheid op digitaal gebied, en een verbeterd welzijn van 55-plussers.

Ambitie

Op dit moment brengen we het netwerk in kaart en zorgen we dat het bestaande aanbod op elkaar aansluit. De gezamenlijke ambitie is dat in 2022 alle partners zicht hebben op het totale aanbod en in staat zijn om 55-plussers door te verwijzen naar de best passende aanbod. Daarnaast weten veel oudere Rotterdammers met hun digitale vragen moeiteloos hun weg te vinden in dit Netwerk en vinden ze snel voor hen passende ondersteuning of hulp.  

Bijdragen?

Bied jij een educatief- of hulpverleningsaanbod op digitaal gebied dat gericht is op 55-plussers? Heb jij contact met de doelgroep en wil/kun je doorverwijzen naar dit aanbod? Wil je je aansluiten bij dit samenwerkingsverband en hiermee een bijdrage leveren aan het vergroten van de digitale vaardigheden en daarmee het welzijn van 55-plusser in de stad?

Neem dan contact op met Yvonne Polman (projectleider Digitale Inclusie 55+) via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via telefoonnummer 06-40153893.

Lees meer: Netwerk Digitale Inclusie 55+

Weer open

We zijn weer open!

Vanaf 6 juli zijn alle vestigingen, met uitzondering van Lombardijen, weer geopend. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten voor en tijdens je bezoek aan de bibliotheek. 

Sommige vestigingen hebben aangepaste openingstijden, kijk daarom eerst op de locatiepagina van jouw vestiging voor je een bezoek plant.

Huisregels

 • Kom niet naar de bibliotheek als je een van de klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (vanaf 38 graden) of als iemand in jouw huishouden koorts heeft.

 • Houd 1,5 meter afstand; zowel in als buiten de bibliotheekvestiging.

 • Schud geen handen.

 • Volg altijd de aanwijzingen van personeel op.

Werken en studeren in de bibliotheek

Nu verschillende coronamaatregelen versoepeld zijn kan er ook weer veel meer in de bibliotheek! Zo bieden we weer computer-, lees-, studie- en werkplekken - voor zowel leden als niet-leden - aan in de vestigingen waar deze faciliteiten beschikbaar zijn. Ook kranten en tijdschriften lezen, printen, scannen en kopiëren is weer mogelijk. Vooraf reserveren is niet nodig en er is geen tijdlimiet. De belangrijkste regel blijft: houd 1,5 meter afstand.

Waar moet je rekening mee houden?

 • Er zijn minder werk-, studie-, lees- en computerplekken beschikbaar. Neem alleen plaats op de aangegeven plekken.

 • Houd rekening met hygiëne-eisen: desinfecteer je handen bij binnenkomst en maak je studie- en computerplek schoon. Maak zoveel mogelijk gebruik van een en dezelfde plek gedurende je verblijf.

 • Faciliteiten als printers en kopieerapparaten, drankenautomaat, lockers en toiletten zijn beschikbaar voor gebruik.

 • De belangrijkste regel blijft: houd 1,5 meter afstand.

Contact en veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de heropening van de bibliotheek? Bijvoorbeeld over de regels, handhaving van de veiligheidsmaatregelen of de mogelijkheden? Bekijk dan hieronder de veelgestelde vragen.

Is je vraag niet beantwoord? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Algemene vragen

 • Ik ben niet in de gelegenheid naar de bibliotheek te komen, maar ik wil wel graag boeken lenen. Kan dit?

  Neem hiervoor contact op met de klantenservice. Zij weten wat de mogelijkheden zijn en kunnen je verder helpen.

 • Ik ben slecht ter been, kan ik naar de bibliotheek komen?

  Alle liften (max 1 volwassenen) en roltrappen zijn weer in gebruik.

 • Blijft alle online content beschikbaar als de vestigingen weer open zijn?

  De online dienstverlening is en blijft onderdeel van onze totale dienstverlening. De e-books en luisterboeken blijven dus beschikbaar voor alle leden - met uitzondering van leden met een Startabonnement.

  Wil jij gebruik kunnen maken van e-books en luisterboeken? Kijk dan eens naar ons Basis- of Plusabonnement. 

   

 • Zijn Bistrobar Binnenrotte en Starbucks weer geopend?

  Ja, deze zijn open. Je kunt op dit moment alleen via de buiteningang naar binnen, niet via de bibliotheek.

 • Kan er gebruik gemaakt worden van het schaakbord in de Centrale Bibliotheek?

  Nee, dat is op dit moment niet mogelijk.

Activiteiten en werken of studeren

 • Wanneer worden bijeenkomsten en evenementen in de bibliotheek weer mogelijk?

  Voorlopig vinden er geen grote bijeenkomsten en evenementen plaats in de vorm die we gewend zijn. Kijk in onze agenda voor het actuele aanbod.

 • Wanneer kan er weer gebruik gemaakt worden van studie- en werkplekken?

  De studieplekken zijn weer beschikbaar in de vestigingen waar je dit gewend was. Vooraf reserveren is niet nodig.

  De afgesloten studieruimtes zijn nog niet beschikbaar.

 • Moet ik mijn contactgegevens registreren als ik ga studeren of werken?

  Het is niet verplicht om contactgegevens te registreren om bron- en contactonderzoek door de GGD mogelijk te maken. 

 • Waarom moet er een gezondheidscheck plaatsvinden?

  Een van onze huisregels is: “Kom niet naar de bibliotheek als je een van de klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (vanaf 38 graden) of als iemand in jouw huishouden koorts heeft.” Dat controleren wij met de gezondheidscheck.

 • Wat is een gezondheidscheck?

  n een gezondheidscheck vraagt een medewerker jou als bezoeker of je verkouden bent of koorts hebt. Wij doen dit volgens dit protocol van RIVM.

Lees meer: Weer open

Meer artikelen...

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.