Bibliotheek Rotterdam - Home

Jeugdstadsdichter gezocht!

Ben je tussen de 10 en de 16 jaar oud en lijkt het je leuk om gedichten te schrijven over de stad en af en toe op een podium te staan? Dan ben jij misschien wel de eerste jeugdstadsdichter van Rotterdam!

Wat ga je doen dat jaar?

Als jeugdstadsdichter schrijf je minimaal vier gedichten per jaar. Deze gedichten schrijf je over alles wat met de stad te maken heeft. Een paar onderwerpen staan vast maar er is ook veel vrijheid om zelf te bedenken waar je graag over zou willen schrijven. Meestal ga je samen met stadsdichter Dean Bowen op pad, maar soms treed je ook alleen op. Zet de poëzieweek, het Poetry International Festival en de Kinderboekenweek maar alvast in je agenda!

Hoe kun je meedoen?

  • Je bent op 1 februari 2020 (de dag van de finale) in de leeftijd van 10 t/m 16 jaar.
  • Meld je vóór 1 november aan via het aanmeldformulier. Je vult je naam, e-mailadres, geboortedatum, motivatie en twee van je zelf geschreven toe. Dat kan kort, lang: het maakt niet uit. Je leukste twee gedichten! 

En dan?

  • Op 18 december maakt de jury bekend welke acht dichters er doorgaan naar de finale.
  • Ben je een van deze acht finalisten? Dan krijg je op 18 januari een toffe masterclass poëzie van onder andere stadsdichter Dean Bowen. Tijdens deze masterclass ga je aan de slag met het schrijven van een nieuw gedicht en gaan we veel oefenen met voordragen. Dit nieuwe gedicht en een van je eerder geschreven gedichten draag je voor tijdens de finale.
  • De finale vindt plaatst op 1 februari 2020 in het Bibliotheektheater. Na de optredens van de acht finalisten maakt de jury deze middag de winnaar bekend. Die winnaar mag zichzelf jeugdstadsdichter Rotterdam 2020 noemen! De jury bestaat uit stadsdichter Dean Bowen, voormalig stadsdichter Derek Otte, Ellen Welschen (Bibliotheek Rotterdam), schrijfster Karin van Kalmthout en Wilma van Raamsdonk (Passionate Bulkboek).

Schrijfskills

Lijkt het je leuk om mee te doen maar heb je eerst nog wat hulp nodig met het schrijven van een gedicht? Doe dan mee met een van onderstaande workshops. Het gedicht dat je schrijft kun je direct inleveren en zo meedoen met de verkiezing!

  • De SKVR en Bibliotheek Rotterdam slaan de handen ineen en bieden workshops voor het basis- en voortgezetonderwijs, mét korting! Met de hele klas een workshop volgen en op die manier mee doen aan de verkiezing? Dat kan! Kijk op de website van de SKVR voor het aanbod.
  • Tijdens het Kinderboekenweekfeest op 6 oktober leert Lars van der Werf je echte versjes maken tijdens De Gedichtenclub met De versjes van Lars (9+). Bedenk je eigen fantasievoertuig en doe de riemen goed vast!
  • In oktober start de Schrijversclub (12+) in de Centrale Bibliotheek. Samen met rapper en workshopdocent Crooks ga je tijdens deze wekelijkse sessies 8 weken aan de slag om jouw schrijfvaardigheden verder te ontwikkelen.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.