Woutertje Pieterse Prijs

Elk jaar worden er prijzen uitgereikt aan kinderboekenboekenschrijvers en –illustratoren. De bekendste zijn natuurlijk de griffels en penselen en de kinderjuryprijzen. Maar dan heb je ook altijd de Woutertje Pieterse Prijs. Wat is dat eigenlijk voor prijs en waar komt de naam vandaan? En welke boeken waren dit jaar genomineerd? In deze blog lees je daar meer over.

Wat is de Woutertje Pieterse Prijs?

De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Het doel van de prijs is dan ook om de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboeken te vergroten.

Woutertje Pieterse is een personage uit de Ideeën van Multatuli. Het verhaal van Woutertje Pieterse gaat over een dromerige Amsterdamse jongen met een levendige fantasie. Deze eigenschappen en zijn nieuwsgierigheid zorgen ervoor dat Wouter vaak botst met de mensen in zijn omgeving. De Woutertje Pieterse Prijs is dan ook niet een prijs voor boeken die zich keurig houden aan hoe het hoort maar die uitzonderlijk zijn wat betreft taal, inhoud en vormgeving.

Winnaar en genomineerden 2021

Hieronder vind je de winnaar en genomineerden van 2021. Bij al de genomineerde boeken, ook bij die van vorige jaren, zijn er lessuggesties te vinden op de website. In dit filmpje worden de genomineerde boeken even kort voorgesteld.

Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf

Winnaar dit jaar is dit bijzondere boek over zes broers in een verschrikkelijke oorlog. Net als in duizend-en-één-nacht helpen verhalen hen om te overleven. Met illustraties van Ludwig Volwerda.
12+ lessuggesties

De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp

De vogels houden een vliegwedstrijd. Alsof er een reporter live verslag doet leef je mee met deze spannende wedstrijd. De tekeningen zijn van Sebastiaan van Doninck.
4+ lessuggesties

Alfabet van Charlotte Dematons

Tekstloos prentenboek waar je eindeloos over kunt praten. Elke bladzijde laat op een prachtige tekening heel veel woorden zien die beginnen met elke letter uit het alfabet. Ook heel leuk voor in de middenbouw.
4+ lessuggesties

Wat is kunst? van Ted van Lieshout

Met veel beelden wordt je meegenomen in de wereld van kunst in al zijn vormen. Een boek om te lezen, bekijken, over te filosoferen, verder onderzoek te doen en door geïnspireerd te raken.
10+ lessuggesties

Koningskind van Selma Noort

Sprookjesachtig verhaal dat 3000 jaar geleden speelt, in de tijd van koning Salomo. Een bekend verhaal maar dan vanuit de ogen van Zissel, een 14 jarig meisje dat niet kan praten. Heftig maar prachtig.
12+ lessuggesties

De naam van mijn vader van Rindert Kromhout

Laatste deel uit de trilogie over het leven van Klaus Mann, de zoon van de bekende Duitse schrijver Thomas Mann. In dit deel reist hij als journalist door Europa vlak na de Tweede Wereldoorlog.
15+ lessuggesties

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.